17.02.2024 | 12:07
Кой от „Възраждане“ взе 750 бона лв. за сглобката в СОС?
Общинските съветници на Костя Копейкин в София били купени от ГЕРБ

„Не се оправдавай. Всички сме наясно, че ти и съветниците сте купени от ГЕРБ. Дано взетите 750 000 лева ти приседнат“. Така депутати от „Възраждане“ се обръщат към колегата си Николай Дренчев на драматичното заседание на парламентарната група преди дни. Както е известно, тогава той и колегите му Иво Русчев и Александър Арангелов бяха изключени от партията.

Вината на тримата отлюспени , че предложили в листите на партията за местните избори в София да влязат четиримата отцепници, които ден преди това, напук на партийната повеля, подкрепят кандидата за председател на СОС Цветомир Петров от ПП-ДБ-Спаси София. Преди време Петров, бивш продавач на царевица на столичен басейн, се е подвизавал във ВМРО.

Веднага след драматичното гласуване набедените за ренегати Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов и Севделина Петрова са изритани от формацията. Те пък бързат да опровергаят обвиненията, че са купени от хората около кмета Васил Терзиев.

Да, но когато се гласуват състава и ръководството на комисиите в общинския съвет, бившите възрожденци дават вота си в унисон със съветниците от ГЕРБ, БСП, ИТН, ВМРО и „Синя София“. Новото мнозинство езапелационно налага своите кандидати начело на ключовите комисии в СОС, като отсвирва безцеременно съветниците на ПП-ДБ-СС.

Макар и вече независими, бившите общинари от „Възраждане“ също получават своя дял от баницата. Севделина Петрова е избрана за зам.-шеф на Общинския съвет и председател на комисията по архитектура, а колегата й Красимир Гълъбов ще ръководи комисията по екология.

И докато новото мнозинство в столичния общински съвет си разпределя постовете, от „Възраждане“ изпълняват заканата си да изчистят до корен предателите. Тримата депутати, набедени, че са набутали в листите отцепниците, са изметени от партията. Както си му е редът, преди да бъдат изключени, Николай Дренчев, Иво Русчев и Александър Арангелов са привикани от свои колеги и подложени на другарски съд.

Верните на Костадинов депутати обявяват за шеф на заговора Дренчев. В партийните чатове е посочена и сумата, с която е купен – 750 000 лева. Парите не били дадени на ръка, а за прикритие е използван апартамент, който се води, че е купен от Дренчев.

Според хората на Костадинов въпросният имот струвал многократно по-малко и това доказвало, че сделката е фиктивна, колкото да се оправдаят парите на предателя. Припомня се и фактът, че няколко от фирмите на Дренчев от години дължат стотици хиляди левове данъци. Ако парите не се издължат, той, като управител, може да бъде овнинен от прокуратурата.

На заседанието на партията, превърнато в другарски съд, верните на Костадинов депутати изобличили Дренчев право в очите за аферата с апартамента. Според източниците на „Уикенд“ той не останал длъжен и заявил, че ако са давани пари, топ олучателят е друг.

„В момента имам стотина лева, с тях трябва да изкарам до края на месеца. Но тук, в стаята, виждам няколко милионери, които нямат такъв проблем. Достатъчно съм възпитан, за да не си отварям устата, но… „, отвърнал Дренчев, преди да напусне стаята на бившата си вече парламентарна група.

Дупатите споделиха, че когато изричал тези думи, нароченият аз предател вперил поглед в Костадин Костадинов и в седящия до него кандидат за кмет на София и общински съветник Деян Николов.

Твърди се, че намекът на Дренчев е разбран добре от Костадинов. Според източниците на „Уикенд“ точно затова, след като изключи Николай Дренчев, лидерът на „Възраждане“ така и не продължи с обвиненията за вземане на пари. Колкото и абсурдно да звучи, братът на Николай – Димо Дренчев, и в момента е част от парламентарната група на партията.

Все пак, за да не стане грешка, съпругата на Николай Дренчев – Красимира, обяви в свое интервю: „Доколкото знам, Костадин Костадинов и Николай Дренчев са си взели довиждане с ангажимента всеки да загърби миналото и да гледа напред. Надявам се Костадинов да спази обещанието си, защото след замеряне с кал никой не може да излезе чист, включително и той“.

Спуснатите опорки с апартамента така и не могат да убедят всички активисти на софийската организация на „Възраждане“. Част от тях продължават да вярват на тримата изключени депутати и имат своя версия кой е взел парите. Те припомнят още, че съветничката Севделина Петрова е вкарана в листите по личното настояване на кандидата за кмет Деян Николов, който в момента е и дясна ръка на лидера Костадинов.

За другите трима също има съмнения кой точно ги е лансирал. Още при номинацията на Петрова е имало слухове, че тя е близка до ГЕРБ. Повод била нейна фирма, в която е съдружник с бившия кмет на столичния район Лозенец от ГЕРБ – Любомир Дреков. Докато той е в управлението, фирмата печели поръчки, провеждани от районната администрация на „Лозенец“.

Противниците на шефа на столичното „Възраждане“ Деян Николов припомнят, че той е акционер в няколко софтуерни фирми, които се гласят да спечелят милиони поръчки от Министерството на електронното управление. Шефът на ведомството Александър Йоловски неофициално се сочи за близък до партията на Бойко Борисов.

За тях това е далеч по-сериозен повод да се вкарат в листите за общински съветници скрити лимонки, които, щом стане нужно, да изменят на партийната повеля.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране