14.07.2016 | 0:03
Кристалина Георгиева изрита Мавродиев от КФН
Всичко е предопределено, пазарлъците продължават

Главата на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев ще бъде взета още другата седмица, а светкавичният замах на управляващите е предизвикан от свирепа намеса на еврокомисарката Кристалина Георгиева. Това стана ясно при гласуването в парламентарната бюджетна комисия на правилата за избор на нов председател на регулаторния орган. И не било странно, че опозиционните депутати примерно са получили текстовете броени минути преди началото на заседанието. Никой от тях не отрече версията за ултимативен натиск отстрана на българския комисар. А някои директно посочиха името на Георгиева, която е заместник-председател на Европейската комисия и завежда ресора за бюджета и човешките ресурси.

Някои народни представители твърдят, че Кристалина Георгиева буквално е „облъчила“ Борисов с внушението, че изтеклото в медиите писмо на Европейската надзора асоциация на застрахователите и осигурителните фондове (EIOPA) дава изключително лоша оценка за работата на ръководената от Мавродиев КФН. Такова нещо всъщност не личи от европейския текст, в който се говори единствено за сътрудничество и стиковане на усилията във връзка с предстоящия прегледа на активите на застрахователните и осигурителните дружества. Депутати бяха категорични, че без допълнителни „разяснения отгоре“ премиерът никога не би разчел писмото като пряко указание за отстраняване на Мавродиев.

Без да коментират публично имена, членовете на бюджетната комисия одобриха правилата за избор на председател на КФН. Разглеждането им в пленарната зала е насрочено за петък.

Точката беше записана като последна в дневния ред на комисията и предизвика бурно раздвижване сред членовете й. Докато депутатите обсъждаха предишните шест точки, председателят Менда Стоянова на няколко пъти излезе от залата за дълги интервали. С подобни „липси“ се „отличи“ и Йордан Цонев от ДПС. А колегите му от „Патриотичния фронт“, от БДЦ и АБВ направо се изпариха. Становище по процедурата изрази единствено „БСП Лява България“, чиито представители обясниха отрицателния си вот с начина, по който ГЕРБ внасят за разглеждане правилата за смяна в ръководството на финансовия регулатор.

„Не можем да приемем, че е редно да гласуваме за документ, който ни е представен преди двадесет минути и в който се дават само пет календарни дни за номиниране на кандидати за председател на КФН“, заяви на заседанието на комисията Румен Гечев. Преди гласуването на заветната точка и депутатът от ДПС Петър Чобанов заяви, че е против предложената процедура. „Това е начин ГЕРБ да разчисти неудобния му председател и да постави свой човек. Постъпват с Мавродиев така, както постъпиха с мен преди няколко години, когато ме замениха с него като председател на КФН. Аз съм принципен човек и съм абсолютно против начело на важна комисия като КФН да се поставя човек с подобни апаратни хватки“, заяви Чобанов.

По неофициална информация всички политически сили, с изключение на „Реформаторския блок“, са били против начина, по който ГЕРБ иска да прокара процедурните правила за избор на управител в последния момент. При това положение и при пълен състав на комисията се очакваше процедурата да не бъде одобрена. Поради тези опасения някои депутатите допуснаха, че и без одобрението на правилата от бюджетната комисия те може да бъдат вкарани за гласуване в пленарната зала, което би предизвикало скандал. Затова в последния момент, точно преди да започне разглеждането на точката, депутатите от ДПС напуснаха заседанието заради ангажименти. По този начин броят на присъстващите намаля и процедурата бе гласувана с девет гласа „за“, три „против“ и двама „въздържали се“

Честите излизания на Менда Стоянова от заседанието на бюджетната комисия явно дадоха резултат, защото евентуален отказ на подкрепа от страна на депутатите от ДПС, БДЦ и АБВ би провалил одобрението на процедурата. След края на заседанието Румен Гечев от БСП заяви, че дългото отлагане на избора на председател на КФН е следствие на силни вътрешни борби в ГЕРБ по този въпрос. Други депутати пък подозират, че уж опозиционата позиция на БСП при гласуването е поредният политически маскарад, а на столетницата е обещан заместникпредседателски пост в регулаторния орган. Версията е правдоподобна, тъй като Гечев декларира единствено намерението на партията му да не номинира човек за председателския пост. Както и да се развият събитията обаче, ситуацията след одобрението на изборните правила за КФН от бюджетната комисия може да бъде описана така: Всичко е предопределено, пазарлъците продължават.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране