13.12.2016 | 0:01
Лютви Местан завъртя обръчи от фирми
Шефът на малката протурска партия ДОСТ в паника, не влиза в парламента при избори през пролетта на 2017 г.

Партията ДОСТ на Лютви Местан завъртя обръчи от фирми още преди да е създала структурите си в страната. Преди година той бе изгонен от ДПС заради близки контакти с турския диктатор Реджеп Ердоган и серия гафове като председател на движението.

Веднага след речта на Ахмед Доган на новогодишното тържество на 17 декември 2015 г. Лютви Местан се скри в турското посолство в София и след това в дома на бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. Каймаканов е един от най-близките му хора, депутат е благодарение на него, а днес е член на ръководството на ДОСТ.

Братът на Венцислав Каймаканов – Благой, е основният играч в серия от фирми, много от които получават държавни субсидии, най-вече от фонд „Земеделие“. Той е собственик на фирми за зърнодобив, млекопреработвателни предприятия, завод за опаковки. Получава пари от държавата и си осигурява финансиране по проекти с пари от Европа. Неслучайно брат му Венцислав оправда благосъстоянието си като областен управител със заеми от фирмите на брат си. В декларацията си пред Сметната палата той е посочил почти 1 млн. лв. заеми точно от тях. Преди да стане политик и бил съдружник, а чат от акциите си прехвърлил на подставени лица.

„Каймаканов неслучайно е в ДОСТ. Обещано му е, че партията ще бъде с управляващите и ще му бъде осигурен комфорт за семейния бизнес“, казват хора от обкръжението на Лютви Местан.

Протурската партийка обаче няма да успее да се класира над 4-те процента на предсрочните избори през пролетта и ДОСТ ще се саморазпадне. За разлика от обръчите от фирми около ДОСТ, структурите на партията се градят доста вяло. По села и паланки хората събират членовете си в частни дворове. Присъствали по 10-ина души. Местан усещал, че няма да може да направи партия, която да прескочи бариерата за парламента и често избухвал пред най-близкия си кръг от съмишленици. На президентските избори подкрепил Цецка Цачева по препоръка на Турция. Това бил най-удобният вариант да скрие от избирателите, че има 30 000 – 40 000 гласа, което е много далеч от 160-те хиляди, които са нужни за влизане в Народното събрание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране