02.02.2024 | 10:41
Мартин Нотариуса искал над 100 000 евро от Ивайла Бакалова, издала го, но МВР я притиснали
Вместо да бъде задържан, аз бях извикана по негов сигнал и бях накарана да подпиша протокол, че няма да правя записи, споделя тя

Мартин Божанов-Нотариуса е поискал „Мис България 2001“ Ивайла Бакалова да му даде 100 000 евро, за да пуснат нейния приятел Веселин Денков от ареста. В интервю за „Тази сутрин“ по бТВ обаче тя уточни, че това била началната сума и било като вид абонамент, а след това можело да настояват за още пари.

Това предложение за 100 000 евро дойде от адвоката, с когото тогава работеше Мартин Божанов, изтъкна Бакалова.

„Той (б.а. Мартин Нотариуса) се свърза с нас чрез общи познати. Два – три пъти опитваше да инициира среща, но не сметнах, че е толкова интересен, но в последствие, когато настояваше и започна да цитира ситуация, която е станала в съдебна зала, преценихме, че е най-добре да се видя с него“, добавя тя.

„Моят мъж беше в ареста без абсолютно никакви доказателства – по-скоро по политически причини, защото е видян на протестите от 2020 г. Сметнато е, че той е заплаха за тогавашното правителство. Измисли се едно скалъпено обвинение. А този човек (б.а. Мартин Нотариуса) тогава се свърза с мен, за да ми каже, че той няма да излезе от ареста, ако не се вкарат връзки. Да не гледаме дали е невинен, или виновен, защото много невинни хора стояли в арестите. Това беше неговият довод – че без такава помощ, няма да излезе“, разказва „Мис България 2001“.

„Специализираният съд бе доста специфичен. Нямаше нищо общо това, което се случваше там, с правото. Държаха хората през мярката „задържане под стража“. Стоиш там осем месеца без обвинителен акт, провалят ти живота, репутацията. След това ти повдигат обвинение“, добави тя.

„Тежко беше, защото без вина стоиш в ареста и нищо не може да направиш. Това, което те предлагаха, не е помощ по самото дело, а просто да му изменят мярката, защото по самото дело никой не е имал притеснения какво ще се случи. Беше ми казано, че те си говорят с хора от най-висшите етажи на властта – на политическата и на съдебната“, заяви Бакалова.

„Адвокат Емил Писков твърди, че се е опитал да ви отпрати с прекалено висок хонорар и тази сума не е за нелегална дейност. Той ви обвинява, че сте се опитвали чрез тях да прокарате неззаконни практики към съда“, каза пък водещата Мария Цънцарова.

„Това бе тяхната защитна теза, но от Антикорупционния фонд знаят с каква идея отидох при тях. Ако съм имала идея да използвам такива практики, те са последните хора, които ще потърся за съдействие“, отговори красивата варненка.

Тя е правила и записи с разговорите си с Нотариуса. На въпрос не се ли е притеснявала, че ще пострада, Бакалова отговори: „Страхът в този момент не беше водещ. Не се притеснявах, защото се борех за някакъв вид справедливост. Когато знаеш, че си напълно невинен, имаш един единствен изход – не да платиш, а да ги изобличиш. Мишките, както ги наричам, не обичат светлината“.

„Познавам Гергана (б.а. съпругата на Мартин Нотариуса) и й изказвам съболезнования. Какъвто и да бе този човек, той оставя деца след себе си, които са невинни жертви на всичко това. За нея и за позицията й в ГДБОП ние бяхме хората, които алармирахме тогавашният министър Бойко Рашков. С Ники Стайков отидохме при него и мисля, че така й бе отнет достъпа“, разказва манекенката.

„Тези хора имат много пипала в съдебната система. След филма, който направихме, осветихме дейността на този човек, но вместо той да бъде задържан, аз бях извикана в СДВР по негов сигнал и бях накарана да подпиша протокол, че няма да правя записи. Сигналът бе, че аз съм се опитвала да ги корумпирам, което бе безумно“, каза още тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране