08.07.2015 | 13:23
Министър Иванов на крака при БСП за Конституцията
Мая Манолова – подходяща за омбудсман, но политиката ще загуби!
Правосъдният министър Христо Иванов дойде в парламента, за да опита да убеди депутатите от БСП да подкрепят в пленарна зала промените в Конституцията, предлагани от управляващите, въпреки че вчера социалистите категорично ги отхвърлиха на заседанието на временната комисия за изменение в основния закон.

Според него е видно, че опозицията няма становище по въпроса, а пък БСП изобщо няма и позиция.
„БСП подкрепи стратегията за съдебната реформа, в която пише разделяне на ВСС, но сега не може да се мотивира да гласува за нея и това изглежда като някакво очакване на оферти и сделки и изглежда зле“, коментира правосъдният министър, но категорично отрече да отива с предложение за сделка при социалистите.

Въпреки това той увери, че е готов да направи всичко необходимо, за да се осъществи съдебната реформа.  Иванов отрече възможността да се изтъгрува подкрепата на БСП за промени в Конституцията, ако управляващите подкрепят червената Мая Манолова за омбудсман.

„Ако беше за друга фигура, а не Манолова, можеше да се говори за сделка, но тя беше онзи пръв отговорен политик, който подкрепи стратегията за промени в съдебната система“, отбеляза той и похвали социалистката.

Според него в левицата толкова са се страхували тя да не гласува по съвест в комисия и да подкрепи промените, че са пратили друг да изложи мотивите на социалистите, а тя е „стояла като дете на родителска среща“ до съпартиеца си Янаки Стоилов.

„Манолова има шанс да стане един добър омбудсман, но парламентът ще загуби един много отговорен политик и приятел на съдебната реформа“, похвали я Иванов.  Правосъдният министър припомни, че съдебната реформа е препоръчана от Съвета на Европа и ЕК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране