02.06.2017 | 13:39
Мръсният въздух в София убива над 800 души годишно
Гражданското недоволство срещу липсата на мерки срещу завишеното ниво на фини прахови частици в атмосферата става все по-голямо

В Европа всяка година 300 000 души губят живота си заради заболявания на белия дроб, сочат данни на Българското дружество по белодробни болести. Точно толкова биха били жертвите на три бомби като тази в Хирошима, съобщи Би Ти Ви.

В София около 800-900 души годишно умират от болести, причинени от мръсния въздух. Гражданското недоволство срещу липсата на мерки срещу завишеното ниво на фини прахови частици в атмосферата става все по-голямо. Неправителствени организации започнаха дела и заведоха колективни искове.

Миналият петък неправителствени организации и адвокати заведоха колективен иск срещу бездействието на Столичната община по отношение на високите нива на замърсяване в столицата.

„Ние сме установили конкретни нарушения на Закона за чистотата на атмосферния въздух”, заяви адвокат Димо Господинов, който е съставил иска и един от неговите вносители. По думите му в рамките на една година може да има 35 дни, в които може да има превишаване на ФПЧ. За 2016 г. обаче те са над 60, а за 2017 г. нормата е превишена още през март.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране