12.08.2015 | 0:04
МВР иска още 16 млн. лв.
Бъчварова щяла да плаща на бивши служители

Въпреки заплахата на Бойко Борисов, че исканията за допълнителни средства трябва да бъдат съпровождани с оставка на съответния министър, вицепремиерът Румяна Бъчварова поиска 16 млн. лв. извън одобрения за тази година бюджет на МВР. Парите били необходими за обезщетения на напуснали системата служители – на полицаите се изплащат до 20 заплати при пенсиониране.

В отговор на парламентарен въпрос в края на юли вътрешният министър Бъчварова съобщи, че 942 бивши служители на МВР чакат да получат обезщетенията си при пенсиониране. Натрупаните 16 млн. лв. дълг са заради големия брой напуснали министерството – през 2014 г. те са 3106, а от началото на 2015 г. са напуснали още 471.

В мотивите за допълнителните средства се посочва, че „непредприемането на действия за решаване на проблема относно разплащането на дължимите към 30 юни обезщетения на служителите с прекратени правоотношения може да доведе до допълнително напрежение сред служителите на МВР“. Проблеми с бюджета има и другото силово министерство – на отбраната. Оттам регулярно предупреждават, че може да се наложи съкращение на военни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране