03.04.2019 | 0:01
Мюфтийството вдига заплатите на имамите с 20%
Парите са от държавния бюджет

Заплатите на имамите би трябвало да се увеличат от следващия месец с 20% и да достигнат минималната работна заплата в страната, каза пред bTV Джелал Фаик, главният секретар на мюфтийството.

Увеличението е възможно благодарение на субсидията, която мюфтийството ще получава от тази година. Промените в закона за вероизповеданията предвиждаха и опростяване на задълженията на мюфтийството в размер на 8 млн. лева, но след бурното обществено недоволство беше решено да се разсрочат дълговете му.
Джелал Фаик коментира и твърденията на говорителя на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев – Николай Панков, че мюфтийството разполага с 4700 имота и приходи от над 30 млн. лева годишно от наеми и ренти. Според Фаик цифрата е значително по-малка и достига до около 3 млн. лева.

Фаик повтори и тезата, че мюфтийството е превенцията срещу радикални елементи в страната и допълни, че щяло да е по-добре дълговете да бяха опростени, но и този вариант бил приемлив.  Според него този компромис помага на мюфтийството да се съсредоточи върху работата си, а не да мисли за финанси.

Той отказа да коментира изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че южната ни съседка се е намесила във вътрешните работи на България и е повлияла при приемането на законодателни промени. Джелал Фаик обаче каза, че доколкото знае, преводът на изказването е бил неправилен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране