02.04.2019 | 20:14
Над 2 милиона българи работят в ЕС
Ако само 9% пълнолетни се върнат, ще се реши въпросът с недостига на работна ръка

Над 2 млн. български граждани живеят в ЕС. Това сочат данни от изследване на АФИС. От там поясняват, че НСИ набира данни само за регистрирани на постоянен адрес, а работещите в чужбина рядко се регистрират пред местните власти. Често не се регистрират и на чуждестранните си адреси. Според Евростат българите в ЕС са около 900 хил., според български посолства в ЕС са около 2,1 млн. души.

Вярното отчитане на „европеизираните българи“ радикално променя официалните статистически пропорции между икономически активни и неактивни, между производители и потребители, гласуващи и негласуващи, работещи и пенсионери, между събирани и укривани данъци, коментират социолозите.

Периодично се говори за недостиг на около 200 хил. работници. Ако дори само споменатите 9% от пълнолетното население (480 хил. души), които са се върнали, останат за постоянно, ще има излишък на трудов ресурс. Т.е., става дума за недостиг само на евтина работна ръка, която би била запълнена при по-добро плащане. 9% повече работещи означава добавка към БВП на 9,7 млрд. лв. За сравнение, репатрираните доходи на емигранти възлизат на 2,4 млрд. лв. за 2018 г. Сумата, необходима за връщане на необлагаемия минимум, е около 2 млрд. лв., а целият бюджет за социално подпомагане е около 1,5 млрд. лв.

Над 34% от българите, работили в ЕС, биха работили у нас за не по-малко от 1500 лв., а 4,4% – за повече от 3 хил. лв. Само 3,3% не биха се върнали само заради по-висока заплата. Т.е. удвояване на заплатите в обозримо бъдеще би увеличило предлагането на труд в страната до около 4 млн. души (колкото беше през 1989 г.).

Почти всеки трети пълнолетен българин (29%) с настоящ адрес в България е работил в друга страна от ЕС или има роднини, които работят или са работили там през последните 5 години. Над половината от тези, които имат един член на семейството, работил в ЕС, възнамеряват да емигрират за постоянно, а над 1/4 – временно. Разпространената у нас представа, че става дума за „сивото вещество“ на нацията, е само половината истина, коментират от социологическата агенция. Близо 29% от членове на домакинства, които работят в други страни на ЕС, са българи, българи-мюсюлмани са 59,5%, роми са 50,9%, а турци – 45,9%. Според Евростат България се отличава от източноевропейските страни с тенденция към нарастване на ниско квалифицираната емиграция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране