02.08.2023 | 22:34
Николай Денков подава оставка?!
Кирил Петков спасил главата на Денков, и Асен Василев бил пред оставка

Два пъти през последната седмица правителството на Николай Денков е било на косъм да се срути с оставка на премиера, като и двата пъти кабинетът е бил спасен от хитреца с двойно гражданство Кирил Петков. Причина да падне главата на министър-председателя станал бюджетът.

Първата засечка станала още във вторник на комисия. Според запознат Петков получил обаждане посред нощ от Асен Василев, че хвърля кърпата, тъй като гласуваните промени в бюджета го правят неизпълним. „Тотално ми вързаха ръцете, няма откъде да набавя приходи“, оплакал се от парламента финансовият министър, пише „Галерия“.

Той уведомил за решението си и премиера Денков. Последният признал пред Кирил Петков, че няма друг изход, освен сам да хвърли оставка без приет бюджет.

В тази критична среднощна ситуация Петков взел нещата в свои ръце и оправил разногласията лично с Бойко Борисов. Източникът ни не беше наясно дали двамата са се чули, или са се срещнали някъде по ранни зори.

Петков обаче напуснал бързо партийната си стая. Факт е, че със старта на работния ден той, Борисов и Христо Иванов докладваха бодро, че проблемите около бюджета са изгладени.

Още по-драматично е било при самото четене на бюджета в зала. Големият хаос настъпил пак около полунощ, признаха депутати. Отново се очертало мнозинство, което да заложи допълнителни харчове и да съкрати приходите в хазната.

Този път и премиерът Денков, и Асен Василев били категорични, че няма как да съществува редовното правителство при подобен рекет. Намесил се пак Кирил Петков, който спешно свикал лидерска среща. Бойко Борисов нямало как да пристигне толкова бързо и делегирал пълни права на Деси Атанасова.

Какво са си говорили юристката и възпитаникът на Харвард – не е ясно. Факт е, не страстите са уталожиха и към 6 ч. сутринта най-после ключовият закон за държавния бюджет мина второ четене.

Ако нещата тръгнат накриво, ще сляза от колата, нека друг да шофира, многозначително заяви премиерът Денков. Така депутатите излязоха предсрочно във ваканция, като се сбират отново на 1 септември.

Очакват се поне два месеца пълно спокойствие до местните избори. Мнозинството за конституционни промени между ГЕРБ- СДС, ПП-ДБ и ДПС сега изглежда бетон. Според запознати бурни събития могат да последват едва след местния вот.

Тогава ГЕРБ евентуално ще име сили да клати кабинета. Според информаторите, обаче, е малко вероятно една от първите две сили да рискува де бутне „сглобката“, навличайки си политически негативи.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    За този не сме ггасували а той се намърда нестандартен

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране