28.08.2015 | 0:43
Обиден гей мъсти с разстрел
Твърдял, че го тормозят заради цвета на кожата и сексуалната му ориентация

Мъж, чувствал се жертва на расова и сексуална дискриминация, уби двама журналисти в пряк ефир в щата Вирджиния. Вестър Лий Фланаган застреля бившите си колеги Алисън Паркър и Адам Уорд, които обвини в расистки коментари. По-късно той изпрати 23 страници предсмъртно писмо до телевизия Ей Би Си, в която обясни мотивите си.

Човешко буре с барут. Така описва сам себе си Вестър Лий Фланаган, който в четвъртък уби в пряк ефир двама свои бивши колеги от телевизия в щата Вирджиния. Тъмнокожият американец засне убийството на 24-годишната журналистка Алисън Паркър и 27-годишния оператор Адам Уорд и пусна видеото в социална медия. Малко след като избяга от местопрестъплението, Фланаган изпрати 23 страници предсмъртно писмо до телевизия Ей Би Си. В него казва, че многократно е бил подлаган на дискриминация заради това, че е чернокож и гей. Бившият служител на местната телевизия  WDBJ бе открит прострелян след преследване с полицията и след като катастрофира с колата си. По-късно той почина в болница.

Във факса до Ей Би Си Фланаган, който е възпитан сред Свидетели на Йехова в Калифорния, обяснява, че стрелбата в църква в Чарлстън, Южна Каролина, през юни е била последната капка, която е преляла чашата на търпението му. Тогава 21-годишният Дилън Руф застреля девет души в храм за чернокожи. Два дни след инцидента Фланаган си купил оръжие. В писмото той твърди, че е изписал върху куршумите си инициалите на жертвите от Чарлстън. Убиецът твърди, че се е вдъхновявал и от Чо Сюн Ху, студент в Технологичния университет на Вирджиния, който през 2007 г. застрелва свои състуденти. Вестър го нарича „моето момче“.

И ако стрелбата в Чарлстън го кара да превърти, то омразата и напрежението явно са се трупали дълго време в 41-годишния мъж, чийто професионален псевдоним е Брайс Уилямс. „Гневът ми се трупаше постепенно. Бях като човешко буре с барут, което само чакаше да каже „Бум“, пише убиецът. Във факса, което Фланаган нарича „предсмъртно писмо за приятелите и семейството, той се оплаква от сексуална и расистка дискриминация на работното си място. През 2000 година дава на съд телевизия в Северна Флорида, твърдейки, че един от шефовете му го е нарекъл „маймуна“.

Преди да убие Алисън Паркър, той я обвинява, че е расистка. „Алисън направи расистки коментари. И въпреки това я наеха на работа???“, написа Брайс в Туитър, докато полицията го преследваше. Генералният мениджър на телевизия  WDBJ Джефри Маркс твърди, че Фланаган е трябвало да бъде изведен с полиция, тъй като не искал да напусне въпреки уволнението си. Той го описва като човек, с когото трудно се работи и който винаги си търси повод да се обиди.

Никога не се усмихвал и не се смеел на шегите на другите в офиса. Бившите му колеги го описват като самотник, който общувал много. Първоначално бил добър репортер, но с времето поведението му ставало все по-странно. Веднъж при наводнение снимал заклещен в колата си възрастен мъж, който крещял за помощ, но вместо да му помогне, Фланаган продължил репортажа. Вестър редовно разигравал расистката карта, твърдейки, че го дискриминират заради цвета на кожата му. Поведението му наистина притеснило шефовете му, които му наредили да потърси медицинска помощ. Жалбите, които подавал срещу работодателите си, обаче били отхвърляни.

Междувременно от Туитър страницата на Фланаган става ясно, че навремето той е работел като „високоплатен компаньон“. На 12 август пише туит за това и поства снимки от времето, когато е бил модел и от церемонията по завършването му. На една от снимките мускулестият Вестър позира с прилепнала блуза, кожени панталони и каубойска шапка. На друга показва бицепсите си с татуировка на Супермен.

При обиските на апартамента му полицията открила негови снимки върху целия му хладилник, както и колекция от сексиграчки. Пак в Туитър тъмнокожият гей обяснява, че заради „Свидетелите на Йехова“ не е празнувал често рождените си дни като дете.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране