10.03.2024 | 17:01
Обръчи от фирми: Ахмед Доган официално си взе Догансарай
Почетният председател се сдобил и с хотел, мощна лодка и яхта

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който досега беше само ползвател на летните сараи на брега на морето край бургаския парк “Росенец” и от години е спряган за скрит собственик на “Догансарай” и фирмата “Хермес Солар”, наскоро е изсветлил собствеността си и е станал реален собственик в сараите чрез поредица от фирми.

Собствеността на Доган се проследява чрез следната поредица от български дружества: “Хермес Солар” ООД, което от 27.02.2024 г. вече е 95% собственост на “Порт Логистика Бургас” ЕООД, съответно 100% собственост на “ТЕЦ Варна” ЕАД, което пък след рефинансиране през януари 2024 г. стана 100% собственост на регистрираната в края на 2023 г. “Сигда Инвестмънт” АД, в което акционери са Ахмед Доган и бившия транспортен министър Данаил Папазов. Двамата притежават по 50% от “Сигда Инвестмънт”, според списък с акционерите записали акции при учредяването.

Сделка на цена 95 лева или повече? Не е ясно.

Прехвърлянето на дяловете в “Хермес Солар” ООД е започнало още през декември 2023 г., като първоначално, след неизпълнени указания, е получен отказ от Агенция по вписванията. Следва жалба до съда и решение за отмяна на отказа, след което на 27.02.2024 г. прехвърлянето е вписано в Търговския регистър. До тогава мажоритарен собственик на 95% от дяловете на “Хермес Солар” е Снежана Карова. Останалите 5% и до днес са собственост на руския гражданин Георгий Ваграмович Серопян.

Договорът за продажбата на 95% или 95 дружествени дяла на “Хермес Солар” ООД е подписан на 21.12.2023 г. между Снежана Карова и “Порт Логистика Бургас” ЕООД. Всеки от дяловете е с номинална стойност 1 (един) лев. Според условията на договора, вписан в Търговския регистър, продажната цена е договорена в отделно споразумение между страните. Остава неясно дали за дяловете с номинал 95 лева е платено повече. Факсимиле на договора за продажба на дяловете, приложено по-долу, в края на текста.

Преди дни се разбра също, че фирма собственик на сгради от Догансарай, претендира за над 35 дка държавна земя от парка “Росенец”. Дружеството “Стрейтлайн” ЕАД, което е собственост на “архитекта на ДоганКалин Тихолов, е поискало да бъде вписано като съсобственик на терена, включващ площи от морското дъно и морската акватория – публична държавна собственост. Областният управител на Бургас Пламен Янев е обжалвал заявлението и се очаква дълга съдебна процедура по казуса.

Държавата от години не успява да защити интересите си и да събори установените незаконни постройки и незаконния кей на Догансарай.

Обектът се превърна в символ на завладяната държава, срещу която се бореше демократичната общност, преди нейните лидери да се договорят с Борисов и Пеевски за общо управление и негласна амнистия за всичките им безобразия през годините.

Доган има още имоти в Росенец, мощна лодка и яхта.

Чрез “Сигда Инвестмънт” и “ТЕЦ ВарнаАхмед Доган е станал собственик и на други имоти в парк “Росенец”. През 2020 г. фирмата “Отманли Вилидж”, собственост на “ТЕЦ Варна”, купува няколко бунгала и почивна станция, които се намират върху терени държавна собственост. Доколкото земите са актувани вече като държавна частна собственост, въпрос на време е “Отманли Вилидж” да предяви претенции да ги закупи. В случая обаче не става дума за имоти на първа линия до морето.

Друга фирма, собственост на “Отманли Вилидж” притежава хотел в парк “Росенец”, както и моторна яхта. Става дума за “Варна Мода” ЕАД, с капитал близо 5,4 милиона лв., която чрез веригата от фирми зад нея е 50% собственост на Ахмед Доган.

В капитала на “Варна Мода” са вписани постройките на хотелАлбатрос” в Росенец, които са на първа линия. Хотелът обаче не приема гости, както пише на табелата на входа.

“Варна Мода” (виж описанието на “непарична вноска” в капитала) притежава и три плавателни съда: луксозна моторна лодка с два двигателя с обща мощност 2700 конски сили, оценена на 463 100 лв., още една по-малка лодка оценена на 53 190 лв. и 22 метрова яхта Sunseeker Manhattan 66 произведена 2007 г., която е оценена на 351 500 лв. Това е доста скромна цена за такава яхта. В сайтовете с обяви за продажби на яхти този модел се продава от 500 000 евро нагоре. Като цяло, активите на “Варна Мода” изглеждат доста подценени.

Яхта Sunseeker Manhattan 66. Снимка: Sunseeker

За друга свързвана с Доган луксозна яхтаАгата”, информира през 2022 г. Intelligence Online. По данни на BIRD собственик на обявената тогава за продажба яхта не е самият Доган, а неговата дясна ръка Румен Гайтански – Вълка. Преди година разкрихме, че Вълка си е купил нова яхта за над 1 милион евро след като прибира в личната си сметка 46 милиона лв. от необслужвания кредит от Българската банка за развитие (ББР).

“Варна Мода” е и актуалният собственик на зимните сараи на Ахмед Доган в Бояна на ул. “Беловодски път”, които през 2019 г. бяха собственост на друга дъщерна фирма на ТЕЦ Варна – “Делта Епсилон”.

Бонус към “Хермес Солар”: общинска земя, закупена на безценица и проекти за фотоволтаици.

През 2021 г. дружествата “Хермес Солар”, в което Ахмед Доган става съсобственик преди дни и “Блу Енержи“, също свързано с Доган, купуват на безценица 1411 декара земеделска земя от община на ГЕРБ. Разследването на “Сега” разкрива, че за общинската земя в Радомир са платени едва 76 лв. за декар.

Преди месец “Капитал” информира, че Ахмед Доган подготвя три големи соларни парка. Почетният председател на ДПС е осигурил общински терени до Радомир, Бургас и Казанлък, на които може да се инсталират до 400 мВт фотоволтаици. Изграждането на проектите не е започнало и може би се подготвя препродажбата им, допълват от “Капитал”.

Инвестициите във фотоволтаични паркове, и най-вече на уредени изгодно общински терени, са сред предпочитаните от приближени на ДПС. През април м.г. BIRD разкри връзки на ДПС и санкциониран руски олигарх в енергиен мегапроект до Бургас. Фирмата “Виртус Инвестмънт” обеща тогава инвестиция във фотоволтаичен парк, завод за водород за 600 милиона лева и 1000 работни места.

Наскоро, след избора на Джевдет Чакъров за съпредседател на ДПС, разкрихме и активите за стотици милиони лева на свързаните със сина му общо 45 фирми. Значителна част от тях са с предмет на дейност именно в областта на фотоволтаиците.

Над 40 милиона лв. задължения към Булгаргаз

Една инвестиция на Ахмед Доган се откроява на фона на придобивани дялове във фирми, дъщерни дружества, имоти и проектите за соларни паркове. По-известната като “ТЕЦ Доган” (ТЕЦ Варна), която чрез “Сигда Инвестмънт” е 50% собственост на Доган, е закъсала финансово.

Държавната “Булгаргаз” вече успя да осъди “ТЕЦ Варна” и да получи изпълнителен лист от съда за сумата от над 37 милиона лв. (над 35,5 млн. лв. за доставка на газ + лихви и 1,5 млн. лв. разноски по делото). В момента тече и друго дело, заведено от “Булгаргаз” за още над 3 милиона лв. неизплатени от “ТЕЦ Варна” задължения.

Преди два месеца Доган си осигури рефинансиране от “Общинска Банка” на Георги Самуилов – Жоро Инса за да изплати заема на “ТЕЦ Варна” към “Търговска банка Д”.

Припомняме, че Ахмед Доган има докторска степен по философия и е работил като агент на държавна сигурност под псевдонимите “Ангелов”, “Сергей” и “Сава”. Между 1986 и 1989 г. е вкаран в затвора. След това през 1990 г. основава политическа партия “Движение за права и свободи” (ДПС). През 2013 г. беше и обект на атентат.

Факсимиле на част от договора за продажба на дяловете на “Хермес Солар”, вписан на 27.02.2024 г. в Търговския регистър, с който чрез веригата от фирми Ахмед Доган става съсобственик:

Част от договора за продажба на дяловете на “Хермес Солар”
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране