07.12.2015 | 0:01
Общинар гръмнат заради афера за 1 милион
Пламен Господинов провалил бизнеса на депутат от БСП
България днес

Афера за почти 1 млн. лева е причина за атентатите срещу бившия заместник-кмет по строителството на Пирдоп от БСП Пламен Господинов.

Огромната сума е свързана с приключилия наскоро проект за изграждане на водния цикъл в града. След серия юридически финтове като подизпълнители в строителството на ВиК мрежата успяват да се уредят „правилните“ фирми. В замяна на това те трябвало да направят солидни отчисления към отговорни фактори, сред които и депутат от БСП.

След намесата на Господинов предварително замислената схема така и не се реализира, а парите потъват в неизвестна посока. Неизпълнението на ангажиментите става повод за тежък конфликт между Пламен Господинов и народния представител, обясняват хора от Пирдоп. Разривът настъпва преди няколко месеца, след като дълго време двамата са изключително близки. Чрез свой близък бизнесмен депутатът дори отдавал под наем на изгодни цени техника за строителната фирма на съпругата на Господинов. В опит да бъде спряно подаването на сигналите спрямо Господинов са отправени няколко заплахи. След като те не дават резултат, започват и силовите действия. Първата атака е извършена на 17 ноември вечерта. Тогава до автомобила му са взривени четири газови бутилки. При последвалия пожар е засегнат и дома на Пламен Господинов в Пирдоп.

Няколко седмици по-късно сценарият се повтаря. В петък вечерта неизвестни лица поставят газова бутилка пред апартамента му в София, където се е оттеглил заедно със съпругата си Христина и малката им дъщеричка Даная. За щастие няма пострадали при експлозията. Изпочупени са обаче всички прозорци на входа. Пострадали са и междуетажните врати. По време на инцидента в жилището се намират съпругата и дъщеричката на общинаря. Няколко часа по-късно на място пристига и самият Пламен Господинов. Той веднага е разпитан от ченгетата. След като прави връзка между двата инцидента, той разкрива подозренията си, че е възможно съпричастен към тях да е и депутатът от БСП, разкриват ченгета. Същите признания Господинов направи и след първия атентат. Тогава той дори открито посочва името на народния представител и бизнесмен, с чиито посредничество са отправяни заплахите спрямо него. От откровенията на Господинов се разбра, че повод за конфликта е натиск да манипулира обществени поръчки.

Нежеланието му да подкрепи „мафиотските схеми“ му коства и политическата кариера. След повече от 30 години членство в БСП той се принуждава да напусне партията. Желанието му да остане в политиката обаче не е прекършено. Затова той се явява на изборите като независим кандидат-кмет на съседния град Златица. Там по стечение на обстоятелствата също предстои реализирането на многомилионен проект за воден цикъл. В крайна сметка Господинов губи изборите след балотаж с Магдалена Иванова, издигната от БСП, избран е за общински съветник, но отказва поста веднага след изборите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране