27.02.2018 | 0:01
Осъдена за конфликт на интереси стана зам.-шеф на НЗОК
Йорданка Пенкова дала 163 065 лева на фирми на свои роднини

Досегашният директор на РЗОК-Шумен д-р Йорданка Пенкова е новият подуправител на НЗОК, съобщиха от пресцентъра на касата. Тя ще изпълнява временно функциите на управител на Националната здравноосигурителна каса, докато проф. Камен Плочев е в болница, уточниха от институцията.

„Молим всеки, който има въпроси относно работата на НЗОК, да се обръща за съдействие към пресцентъра и ЦУ на НЗОК, които ще им оказват пълно съдействие до окончателното възстановяване на управителя“, уточняват от пресцентъра на Здравната каса.

Д-р Йорданка Пенкова, която пет мандата управлява РЗОК в Шумен, обаче бе осъдена за конфликт на интереси през 2013 г. Тогава Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси констатира, че д-р Пенкова, в качеството си на шеф на Регионалната здравна каса в Шумен, е сключила 4 договора за оказване на извънболнична медицинска помощ с „Частна психиатрична клиника 2000“ ООД при положение, че 97% от капитала в дружеството притежават баща й и сестра й.

В периода от 2005 до 2012 г. д-р Пенкова в качеството си на директор на РЗОК-Шумен е изплатила на фирмата на баща си и сестра си сумата от общо 163 065 лева.  Шуменският административен съд й наложи две глоби – 5000 лв. за това, че е сключила договори в частен интерес и 7000 лв., задето не ги е декларирала навреме. Освен това д-р Пенкова трябваше да върне малко над 23 000 лева, които получила като възнаграждение и облага от роднинската услуга.

Решението бе обжалвано пред Върховния административен съд, но върховните магистрати потвърдиха санкциите. Въпреки това д-р Йорданка Пенкова бе оставена на поста си до днес, когато бе обявено, че става заместник на проф. Плочев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране