05.03.2024 | 11:25
Осакатена жена осъди Столична община за 80 000 лв. след инцидент с тролей
Краката ѝ били премазани, след като се спънала в дупка на тротоара

Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 80 000 лева на жена, която преди 6 години е претърпяла зловещ инцидент – тролей премазал краката ѝ, след като се спънала в дупка на тротоара в опит да го догони на спирка в центъра на града.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където жената е завела частичен иск срещу общината за 44 900 лева – втората част от претендираните от нея общо 80 000 лева за неимуществени вреди от инцидента, разказва „Лекс“. Преди две години съдът е присъдил на пострадалата първата част от исканото обезщетение от 35 100 лева и така общата сума, която общината е осъдена да плати става 80 000 лева.

София не за първи път е осъждана заради лошата инфраструктура, която се случва да нарани и осакати хората.

Инцидентът с тролея е от 2018 г., когато жената пресякла кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Граф Игнатиев“ и се затичала, за да хване пристигащия на спирката тролей №5. Но не видяла дупка на тротоара и паднала. Част от тялото ѝ било на тротоара, но краката ѝ останали на пътното платно и преминаващият покрай нея тролей ги премазал.

В резултат от това получила счупвания и размачквания на лявата подбедрица и на ходилата на двата крака. Последвали 13 операции, съпроводени със силни болки, като лечението ѝ не е приключило и предстоят още, а отделно се нуждае от активна рехабилитация, включително по отношение на остатъчните груби белези.

В исковата си молба тя пише, че освен физическите травми, след инцидента изпитва ужас от тъмно, има чувството, че я връхлита тролей, често сменя настроението си, сънува кошмари и се страхува да се движи сама. Постоянно в съзнанието ѝ проблясвали ярки спомени за случилото се.

Според нея общината носи отговорност за причинените ѝ вреди, защото е длъжна да поддържа пътищата и тротоарите в състояние, което да не създава опасност за живота и здравето на хората.

В решението си съдия Божана Желязкова от градския съд пише, че от събраните доказателства и заключението на съдебномедицинската експертиза се установява, че към момента възстановяването на жената не е приключило и ѝ предстоят още операции.

Освен това общината е осъдена да плати на пострадалата и над 3700 лева обезщетение за разходите по лечението до момента, както и близо 10 000 лева разноски по делото. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране