08.03.2024 | 13:24
Осемте Джуджета и Сарафов: Екссъпругът на “ад хок” прокурор Талева е подсъдим. Има ли зависимост?
Димитър Талев е обвинен за присвояването на 251,393.35 лв.

Специалният прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници, съдия Даниела Талева, е в сложна ситуация. Проучване на BIRD показа, че нейният бивш съпруг и баща на детето ѝ все още се води подсъдим в Окръжен съд Кюстендил за присвоени над 250 хиляди лева от пътни такси. Съдия Талева каза, че не вижда в това проблем за нейната независимост и обективност.

Кантарджии и магистрати

Димитър Талев е един от общо 19 служители от “Пътни такси и разрешителни” на ГКПП Кулата, обвинен за присвояване на пътни такси, които по това време са се плащали според теглото на товарните автомобили. Делото стартира през далечната 2012 г. и придобива популярност под името “Кантарджиите”.

Според обвинението контрольорите на пътната агенция са присвоили значителни суми в периода 2002 – 2004 г. Димитър Талев е обвинен за присвояването на 251,393.35 лв. В началото на делото го защитава адв. Даниела Талева от Петрич, която в периода 2002 – 2004 г. му е била съпруга. Двамата се развеждат през 2011 г., преди делото срещу кантарджиите да влезе в съдебна фаза.

Десет години по-късно, през септември 2022 г., 18 от обвиняемите са тихомълком оправдани на последна инстанция в Окръжния съд, но не и Талев, чието дело е било спряно поради болест. Тихомълком, понеже съдебният акт е скрит от сайта на съда и се наложи да го изискаме изрично с писмена молба.

Отделеното дело срещу Талев в един момент е рестартирано, като води също така до оправдателна присъда в Районния съд. Присъдата е постановена през септември м.г., което е два месеца след като съдия Талева е определена на случаен принцип за “ad hoc” прокурор.

Заради забавянето на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Талева официално встъпи в длъжност чак през декември. А междувременно, през ноември м.г. са постановени и мотивите към присъдата на Талев.

Това обаче не е краят на съдебната сага за Димитър Талев. Изискването на присъдите на неговите съпроцесници явно предизвика някаква верижна реакция в Кюстендил. На 27.02.2024, когато редакцията ни получи отговор с присъдата и мотивите, в окръжния съд в Кюстендил беше определен състав за делото срещу Талев! Вероятно прокурорския протест е внесен малко преди това. Така делото понастоящем се намира на втора и последна инстанция, където чака насрочване. Абсолютната давност изтича през 2028 г.

Макар главното дело срещу “кантарджиите” да приключи, нашето проучване показа, че по него е имало и други интересни подсъдими. Така например най-вече Никола-Илия Арменов, който е роден брат на Ирина Арменова-Янчева, прокурор от Специализираната прокуратура от Петрич – командирована на Черковна подобно на много други кадри от провинцията.

Мъжът на прокурорката Ангел Янчев пък се оказа подсъдим по друго дело за подкупи в ДАИ, което е още висящо на първа инстанция…. в закрития вече Специализиран съд. Преди това то беше и прекратявано, и рестартирано. Вероятно и там се гони давността.

Разследва ли се наистина Сарафов за Осемте Джуджета?

Може ли висящото все още дело срещу бившия ѝ съпруг да бъде успешно използвано като лост за натиск срещу съдия-прокурор Талева, с който да бъде компрометирана нейната обективност и независимост? Въпросът е важен, особено на фона на висящото разследване за участието на Борислав Сарафов в скандала “Осемте Джуджета”.

Даниела Талева вече отказа да образува досъдебно производство по първия сигнал срещу срещу настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с имотни сделки.

След убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и връщането на казуса “Осемте джуджета” на фокуса на общественото внимание стана ясно, че Талева разследва Сарафов, за когото има данни, че често е бил в компанията на Петьо Еврото и е получавал пари, за да движи дела по определен начин. За това свидетелстват поне четирима разпитани по делото срещу Петьо Еврото, както и Илия Златанов. Стана ясно, че по делото има СРС, а също и иззети флашки, дискове и чували с прокурорски постановления.

Всичко това засега не е достатъчно за съдия Талева да образува досъдебно производство и да поиска от ВСС да отстрани Борислав Сарафов, за да не влияе на разследването.

Талева: “Търсите под вола теле. Все ми е едно!”

Зададохме на г-жа Талева по телефона въпроси в какви отношения е с г-н Талев и дали счита, че нейната независимост и обективност по разследването срещу Сарафов може да бъдат повлияни от наказателното дело срещу него. Попитахме и дали това дело е повод за неин евентуален отвод.

“Разбирам защо го правите. Очевидно се търси под вола теле.” – реагира тя.

На забележката на нашия репортер, че Димитър Талев все пак е подсъдим и прокурорът по делото може да предприеме или да не предприеме някакви действия според устни указания на главния прокурор тя отговори следното:

Талева: “Очевидно прокурорът е протестирал Не е доволен от акта на първата инстанция и е протестирал. Той /и.ф. главният прокурор Сарафов, бел.ред./ ако е оказвал някакво влияние, би трябвало да няма протест. Нали така” …Тоест, Вие подозирате, че главния прокурор е повлиял на прокурора да се пусне протест? Дори и да е така, на мен ми е все едно.

“Наказателната отговорност е лична. Няма как аз да отговарям за действията на когото и да било. Няма как аз да отговарям за действията на бившия ми съпруг.” – заключи Талева. Тя уточни, че с Димитър Талев са разведени от 2011 г.

Остава все пак твърдението на прокуратурата, че бившият й съпруг е присвоил над 250 хиляди лева в периода 2002 – 2004 г. Ако това е така, тази сума е била част от бюджета на сем. Талеви докато все още са били съпрузи.

Прокурорски натиск и финтове

Няма нужда от доказване, че по вертикалата на властта в единната и централизирана българска прокуратура, Сарафов може лесно да даде “устни указания” на окръжния прокурор на Кюстендил, какво процесуално поведение следва да има по делото срещу бившия съпруг на “ад хок” прокурора.

Сарафов има в арсенала си и друг прокурорски “финт”, който в миналото е приложен успешно от Иван Гешев. Той може да “мотивира” тримата разследващи полицаи, които работят за Талева (няма съмнение, че имената са му светкавично докладвани). Например с обещания за назначаването им като прокурори без конкурс.

Точно по тази технология Иван Гешев преди време съумя да “изтрие” гербера Младен Маринов от досъдебното производство срещу наркогрупата на т.нар. Радмил Ланеца и Веселин Паяка. Основният разследващ полицай по делото внезапно и магически бе назначен за прокурор – и също така магически бяха „умножени по нула“ свидетелските показания, уличаващи бившия министър Маринов по ДП 13/17 по описа на ГДБОП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране