06.06.2018 | 14:37
От месец МВР е знаело, че Пелов е в Ботевград

От месец МВР е имало оперативна информация, че избягалият затворник Владимир Пелов е в района на Ботевград. Това съобщи шефът на областната полиция – София Георги Григоров. На ден МВР е получавало по 10-15 сигнала за беглеца и ги е проверявало, но без резултат. Пелов е бил с променен външен вид – пуснал си е брада и е ходил с шапка и качулка, обясниха разследващите. Това обаче се разбрало едва снощи. МВР не знае къде се е укривал Пелов. Според Григоров той е стигал до града, движейки се по коритото на реката, което било обрасло с гъста растителност.

Основна версия за стрелбата от снощи е неуредени финансови отношения между Пелов и Марио Панчев – Дебелия. Преки очевидци на престрелката няма, камери също. Единственият очевидец е Панчев, но той е в тежко състояние в Пирогов и не може да бъде разпитван. На мястото са намерени три пистолета. Единият е бил до трупа, вторият в чантичка на кръста му, а третият – в тревата наблизо. Все още не е ясно с кое оръжие е стреляно. Пелов е прострелян три пъти – с един куршум в главата и два в единия крак.

Избягалият от Софийския затвор Владимир Пелов е бил застрелян снощи в Ботевград от свой познат и бивш съдружник, съобщи по-рано Нова телевизия. Информацията бе официално потвърдена от МВР и прокуратурата по време на пресконференция. Оттам съобщават, че е имало престрелка снощи около 23 ч., при която е убит Пелов, а самият той бил с променена външност.

Според Нова телевизия Пелов е убит от Марио Панчев – Дебелия, с когото се познавали от години. Панчев е ранен и настанен в Пирогов, където през нощта е претърпял операция и е в много тежко състояние.

Категорично починалият на място в Ботевград е Владимир Пелов, раненият е Марио Панчев. Това каза окръжният прокурор на София Наталия Николова. Самоличността на Пелов е доказана по пръстовите му отпечатъци. „Към момента, след извършен оглед на местопроизшествието, е образувано досъдебно производство за убийството на Владимир Пелов и за опит за убийство на Марио Панчев. Извършен един оглед на местопроизшествието, разпитани са 7 свидетеля, назначена е съдебно-медицинска експертиза, По време на огледа са намерени три оръжия – 3 пистолета. Един в тревната площ, един на земята до трупа, и един в чантичка, която беше на кръста на Владимир Пелов“, обясни Николова.

„При допълнителния оглед са намерени 7 гилзи. Марио Панчев в е много тежко състояние в „Пирогов“. Той също има наранявания. Владимир Пелов е с три наранявания – едното е в основата на лицето му, под мустака. Другите две са в десния крак – дясно бедро и дясна подбедрица. Имаме данни за две наранявания на пострадалия. В момента състоянието му не позволява да предприемем каквито и да е било процесуални действия с него. Не е в състояние да бъде разпитан“, добави тя.

Престрелката е станала в центъра на града зад сградата на музея. На мястото има 4 камери. Според първоначалната информация обаче те не са записали стрелбата. Прокуратурата и МВР твърдят, че стрелбата е заради неуредени финансови отношения.

На 2 юни МВР е правило проверка в центъра на Ботевград заради сигнал, че Пелов се укрива в изоставена сграда, заяви шефът на националната полиция Христо Терзийски. Тогава Пелов не е намерен.

Пелов бе осъден на над 30 години лишаване от свобода за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов обяви, че е учуден, че Пелов се е намирал в града, при положение че е издирван „под дърво и камък” след бягството, съобщава Би Ти Ви.

По думите му Пелов и простреляният са приятели от дълги години. „Затова бях учуден, че е възникнала престрелка между двамата”, каза кметът.

„Нямам представа каква може да е причината за спора между тях, но по-интересно и притеснително е как един издирван, даже с международна заповед за издирване, се разхожда в центъра на Ботевград”, отбеляза Гавалюгов.
Според него не е имало информация сред жителите на града, че Пелов е в Ботевград в последните 2 месеца след бягството от затвора. Сред обществеността такава версия, поне масово, не се е тиражирала, увери кметът. „Не знаем от колко време пребивава в Ботевград. Изненадата според мен е всеобща”, отбеляза Гавалюгов.

Той припомни, че само преди дни в града имаше акция по издирването на Пелов по ифнормация, че той се укрива в Ботевград, но той не беше открит.

Гавалюгов отбеляза, че стрелбата снощи е станала непосредствено до Историческия музей, до който има 7-8 охранителни камери. „Трябва да се прегледат внимателно записите. Може би не са уловили точно престъплението, но най-малко, ако са преминали покрай музея, би трябвало да бъдат засечени и това може да даде повече отговори на въпросите, които всички си задаваме”, каза кметът.

ПГ на „БСП за България“ поиска изслушване на вътрешния министър Валентин Радев престрелката в Ботевград. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов от парламентарната трибуна, предаде в същото време Агенция „Фокус“. „Със съжаление искам да заявя пред народните представител, че беззаконието в държавата взе връх. Станахме свидетели на поредната саморазправа в резултат на бездействието на МВР“, коментира депутатът. „Разстрел, след разстрел, накрая полицията мълчи“, каза Иванов.

Агенция „Фокус“ припомня: На 5 юни 2018 г. мъж бе застрелян, а друг – ранен при престрелка в Ботевград. Сигналът е подаден около 23.00 часа. По първоначална информация убитият е избягалият преди месеци от Софийския затвор Владимир Пелов. За ранения се смята, че е Марио Панчев, който е откаран в „Пирогов“ в тежко състояние и с опасност за живота.

Продължават процесуално-следствените действия и издирвателните мероприятия. В апартамент в блок в Ботевград има намерени взривни вещества, които са опасни и за това са извикани специалисти от отряда за борба с тероризма, които да ги обезвредят. Това каза главният секретар на МВР Главен комисар Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

Гл. комисар Маринов дойде в парламента по настояване на БСП, за да предостави пред народните представители информация относно убийството в Ботевград, която е известна на разследващите органи до момента.

Главният секретар на МВР отрече появилата се в медиите информация, че апартаментът, в който взривните вещества са били открити, е на съпругата на стрелеца срещу Пелов, но потвърди, че имат връзка със случая.

„Работата на колегите е изключително сложна. Грешки може да открие всеки. Когато имаме тежко престъпление, ние правим анализ на всички действия. Там, където имаме пропуски, съответно взимаме мерки“, посочи гл. комисар Маринов. Той допълни, че в хода на издирването на Пелов в МВР на няколко пъти е постъпвала неточна информация за неговото нахождение. Вече са провеждани и няколко специализирани акции. Съучастникът на Пелов, с когото заедно осъществиха бягство от затвора, продължава да се издирва.

Според главният секретар на МВР е изключено Пелов да е получавал информация от вътрешен човек от разследващия екип, която да е използвал при своето укриване. „Екипът, който работи и има пълната информация, е малък и проверен. Спазени са всички изисквания на Закона за класифицираната информация. Нямам основания да смятам, че има изтичане на информация“, аргументира се той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране