22.10.2016 | 0:12
Откриха две нови тайнствени „камери“ в Хеопсовата пирамида
Все още египтолозите нямат представа какво е било предназначението им

Учените, които изучават най-голямата пирамида на платото Гиза в Египет – Хеопсовата, съобщиха, че са открили две неизвестни досега кухини във вътрешността на грандиозната постройка.

В момента там се реализира проектът „Сканирай пирамидите“, който обединява усилията на висши учебни заведения, частни компании и научни институти.

Проучванията на древните съоръжения се извършва с помощта на мюонография, термография и 3D симулации, чиито резултати дават възможност да се получат най-точни и обемни изображения на вътрешността им.

Техниката на мюонографията е подобна на рентгеновото сканиране. Също както рентгеновите лъчи проникват през тялото ни, позволявайки да се изобрази нагледно скелета, така и елементарните частици, наречени мюони, могат с лекота да проникнат през всякаква плътна структура, дори и през огромни купчини камъни и дори планини – поясняват изследователите.

Именно с помощта на този метод те са успели да направят откритието си, като на едното неизвестно досега празно пространство са се натъкнали в североизточната част на пирамидата на Хеопс, а другата кухина е локализирана в спускащите се надолу коридори във вътрешността й.

Все още египтолозите нямат представа какво е било предназначението на тези своеобразни „камери“. Проучванията в Гиза продължават, като научният екип се надява да получи по-подробна информация за находките си към края на октомври.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране