27.10.2021 | 11:16
Пада ли главата на Кирил Петков? Решава Конституционният съд
Пламен Киров: Указът за Кирил Петков нарушава Конституцията

Конституционният съд трябва да се произнесе днес по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, съобщава БГНЕС.

Петков беше назначен за министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев, което започна работа през май.

През лятото стана известно, че той има двойно гражданство, което според законите на България не му позволява да заема висш държавен пост. Петков заяви, че на 21 април е подал заявление до канадските власти, с което се отказва от това гражданство. Няколко месеца по-късно той съобщи, че разполага с документи, според които не е канадски гражданин.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков.

Съдът допусна за разглеждане това искане. Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Петков.

На последното си заседание на 12 октомври Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

„Никой не пречи на Кирил Петков да си изпрати писмено своето мнение до съда. Само че, забележете, той не иска съдът да чуе неговото мнение. Той иска това да стане в открито заседание и той да държи реч, която да бие рекорда на Фидел Кастро повече от 4 часа – това би ли било елемент от предизборна кампания?“ Въпросът зададе тази сутрин пред БНР бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Самият Кирил Петков не участва в някакъв правен спор. Той е представил онези документи, с които разполага, макар и в „12 без пет“ пред КС. Те са безспорни. От тези документи могат да бъдат извлечени съответните правни изводи. Тук не се поставя Кирил Петков под някакви удари на някакво обвинение за укоримо поведение, тук се преценява дали един указ на президента е противоконституционен. А прокуратурата е сезирана и действа заради това, защото смята, че са декларирани неверни факти и обстоятелства във въпросната декларация, която е подадена от Кирил Петков“, поясни още Пламен Киров.

„Според мен от представените документи по казуса досега, КС трябва да излезе със становище, че указът на президента е противоконституционен. Оттук-насетне за Петков не следва нищо. Следва това, че след като е бил назначен в нарушение на Конституцията, той никога не е бил министър. От тук следват много неща – всички негови актове биха били нищожни, ако някой поиска тази нищожност да бъде прогласена, от което ще следва, че те не пораждат никакви прави последици. Това е процедура вече пред ВАС“, заяви проф. Киров.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране