23.10.2021 | 11:58
Паника у нас: Няма “АстраЗенека” за втора доза
Последно доставка от ваксината в България имаше през юни

Проблем с поставянето на втората доза от ваксината срещу коронавируса срещат хората, избрали продукта на “АстраЗенека”. Ваксини няма и се предлага единствено тази на “Пфайзер”, която обаче не е векторна, а РНК ваксина.

В най-големите пунктове в Софя – в болниците “Пирогов”, ВМА, “Александровска” и “Света Анна”, ваксината наистина липсва от известно време. Самите болници избягват да правят нови заявки за нея, защото липсвал интерес.

За последното денонощие са поставени едва 3 дози, като те може и да са втора игла, но такава информация на сайта на здравноинформационната система не се публикува, информира „24 часа“.

Последно доставка от ваксината на “АстраЗенека” в България имаше през юни, като досега са доставени около 1,180 млн. дози от договорените през 2020 г. общо 4,5 млн. В края на юли обаче страната ни дари над 170 хил. дози на Бутан поради изтичащ срок на годност.

В края на октомври изтича срокът на годност и на все още наличните в България дози от тази ваксина. До редакционното приключване на броя от здравното министерство не отговориха на запитването ни и не я потвърдиха.

От РЗИ – Пловдив, обаче посочиха, че наличните там дози са именно с годност до края на месеца. От здравното министерство не получихме и данни какво е наличното в момента количество от ваксината в страната.

Желаещите да си поставят втора доза от “АстраЗенека” все още могат да го направят в столичната РЗИ. Там записват всеки един и когато се съберат 10 души, колкото дози има в един флакон, се прави поръчка от МЗ, след което хората се викат и им се поставя ваксината.

С 3 флакона, или 30 дози, в момента разполагат в РЗИ – Пловдив, каза д-р Милена Панайотова, началник-отдел “Противоепидемичен контрол”. Цялото количество се пази за втора доза, уточни тя.

Само един флакон, което е 10 дози “АстраЗенека”, имат в РЗИ във Велико Търново. Поддържат тази наличност , за да могат да правят втора доза на желаещи, но това се случвало много рядко. Иначе там също процедират като в столичната РЗИ – записват желаещите и когато се съберат 10 души, ги ваксинират.

С малко повече – около 10 флакона, или 100 дози, разполагат в РЗИ – Варна. През последните седмици там са сложени не повече от 3-4 дози от ваксината, и то все на хора, които се прибират от чужбина и имат нужда от втора доза, обясни директорът на РЗИ – Варна, д-р Дочка Михайлова.

Според нея това е една от ваксините, към които има най-малък интерес в града, но ако се наложело, щели да заредят. Най-голям бил интересът към ваксините на “Пфайзер” и “Янсен”, докато към “Модерна” нямало интерес, като здравните власти нямат обяснение за това.

По 1200 ваксини дневно се слагат в момента в морската столица, като във вторник, когато бяха обявени и новите мерки, е достигнат своеобразен рекорд от над 2000 ваксинирани.

В РЗИ-тата във Враца, Пазарджик и Смолян в момента нямат никакви количества от “АстраЗенека”, съобщават оттам.

“Днес отворихме последните два флакона, като предварително бяхме събрали хора за имунизация”, обясни за “24 часа” шефът на РЗИ – Бургас – д-р Величка Григорова.

Повечето от тях били за поставяне на втора игла. Миналата седмица също са поставени няколко дози “АстраЗенека” в имунизационния кабинет на РЗИ.

И в Бургас най-предпочитана след въвеждането на зеления сертификат е ваксината на “Янсен”, казват от здравната инспекция. Почти двойно се е увеличил броят на имунизираните през последните 2 дни спрямо времето преди въвеждането на задължителния сертификат. Блокирането на информационната система обаче силно затруднява работата на медиците, които поставят ваксини.

“Вземат се данните на хората и се чака момент, в който системата тръгва, за да се въведат. Често това става вечер”, коментира д-р Григорова.

Без почивен ден продължава да работи имунизационният кабинет в медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ “Св. Николай Чудотворец”, но и там в момента се предлагат всички одобрени ваксини без “АстраЗенека. Сертификат се издава на следващия ден след имунизацията.

При липсваща ваксина “АстраЗенека” за ваксинираните с първа доза от нея остава вариантът за втора игла да се имунизират с ваксината на “Пфайзер”.

С тази препоръка излезе Националният оперативен щаб през април, след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че има връзка между ваксината на “АстраЗенека” и образуването на тромби, но че случаите са изключително редки.

Препоръката на щаба тогава беше, че няма проблем имунизираните с първа игла да завършат имунизационния си курс с оксфордската ваксина, но на тези, които се притесняват, може да се приложи тази на “Пфайзер” 84 дни след първата доза и ваксинацията пак ще се приеме за завършена.

Затова и в момента в пунктовете, където липсва ваксината, обясняват на желаещите, че могат да им поставят втора доза само от “Пфайзер”, не и от другите, защото за тях няма подобно решение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране