02.06.2017 | 2:54
Парламентът гласува първия си закон след месец и половина работа
Промяната касае сектор енергетика

44-ото Народно събрание прие първия си закон. Той бе гласуван днес на първо четене и е свързан с промяна в Закона за енергетиката.  Тя предизвика сериозен дебат, като от БСП и ДПС се противопоставиха на предложението, което идва от ГЕРБ.

То касае ограничаване на преференции за производители на топлинна енергия, които използват дупка в закона. Целта е да се предотврати източване на Националната електрическа компания с 30-40 млн. лева, обяви Делян Добрев от ГЕРБ. Според „Капитал” засегнатите ще бъдат ТЕЦ-ове като „Видахим” и „Свилоза”.

С добавката в закона се вкарва ново изискване към централите за продажба на ток на преференциални цени, а именно – ТЕЦ-овете да използват не по-малко от 70 на сто от произведената топлинна енергия за производство на растителна земеделска продукция.

От опозицията попитаха защо процентът е 70. Делян Добрев отговори, че това подлежи на обсъждане и може да бъде променено на второ четене. Промените минаха на първо четене с 91 гласа „за”, 6 „против” и 60 „въздържал се”. Това бе първият разгледан и гласуван законопроект в пленарна зала на този парламент, който започна работа преди почти месец и половина (на 19 април).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране