07.03.2024 | 20:18
Първият медицински хеликоптер е без черна кутия и с незатваряща се врата
Когато се договаряли медицинските хеликоптери, фигура заемала важен държавен пост се сдобила с имот в Италия

Въпреки две тържествени посрещания и куп командировки до базата на производителя, първият ни медицински хеликоптер се оказа с куп технически проблеми, при това доста сериозни, съобщи тази вечер bTV.

Хеликоптерът е без черна кутия, с проблеми по вратите, лоши уплътнения, неработещо отопление и др., става ясно от показано в ефира писмо от дружеството „България Хели Мед Сървиз“ до министрите на здравеопазването и на транспорта. Писмото описва резултатите от повторна проверка на хеликоптера в производствената база в Италия след техническото му приемане. Тя е извършена непосредствено преди пристигането на хеликоптера в България.

Проверката на нашите експерти установява седем проблема:

– не е инсталиран и сертифициран CVFDR, система, популярна като черна кутия;

– лявата пътническа врата има проблем с механизма за отваряне и затваряне;

– системата за кондициониране на въздуха в кабинета не работи в режим „отопление“;

– уплътненията на пилотските врати не са монтирани качествено – има отлепвания;

– не са монтирани халки за укрепване на багажа в багажното отделение;

– има дефекти по лакобояджийското покритие.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков скандално неглижира тези проблеми, когато авторите на тв разследването го засичат на публично събитие. „Това не е доклад, това е приемо-предавателен протокол, при който са констатирани съответно някакви недостатъци, които, естествено, са отстранени към момента“, твърди той.

„Процедурите по сертификацията и на неговата летателна годност тръгват, след като той стане български. Така че тук закъснението е затова, че хеликоптерът е закъснял. Иначе, хеликоптерът е напълно технически изправен и оборудван“, обяснява и Димчо Добрев, изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД. Според него, черната кутия била опция и нищо не пречело хеликоптерът да лети без нея.

Експерти заявиха пред телевизията, че напротив – в протокола няма нито една маловажна забележка. „В никакъв случай това не са дребни неща, в никакъв случай. Тук имаме въздухоплавателно средство. Ако тази врата не се заключва, не се затваря и летим с 300 км в час – несериозно ли е?“, попита полковник Валентин Киров, доцент във Висшето военновъздушно училище. „Лично аз не бих приел за нормално да експлоатираме вертолет, който ще лети и трябва да е готов за полети денонощно, във всякакви метрологични условия, във всякакви часови интервали – да лети без CVFDR. Аз лично не приемам това за нормално, но всичко зависи от това какъв договор е подписан“, посочва доц. Киров.

По-рано днес „Сега“ също зададе въпроси на министерството на транспорта за установените нередности по хеликоптера. Оттам обаче не са отговорили нито на bTV, както и на „Сега“. От министерството на здравеопазването пък прехвърлят въпросите към колегите си с аргумента, че регистрацията и лицензирането на хеликоптера е в компетенциите на транспортното ведомство.

Разкритията идват в крайно неудобен момент – медицинският хеликоптер е нареден сред големите постижения на деветте месеца на кабинета „Денков“. Проблемите са учудващи на фона на честите посещения в базата на производителя – италианската фирма Leonardo S.p. A и още по-честите съобщения на транспортното министерство, които следяха всяка стъпка от историческото производство.

Това не е първото разочарование от хеликоптера, който дава начало на спешната помощ по въздух у нас. Малко след идването му се разбра, че той няма да може да се ползва за планинско спасяване.

Въпреки проблемите, от фирмата оператор уверяват, че ще видим хеликоптера да лети още следващата седмица. Добрев твърди, че италианците са отстранили всички проблеми без един – черната кутия. Въпреки че уж не била толкова наложителна, тя все пак е поръчана, но софтуерът й ще се лицензира до края на март.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране