04.02.2024 | 11:15
Патриарх ли? Митрополит Николай лекуван в психиатрия
Пловдивският владика непрекъснато демонстрира скъпи аксесоари и охолен живот

Митрополит Николай Пловдивски, по-известен като Ники Ролекса заради скъпия златен часовник, който носеше като млад владика, не става за патриарх според повечето духовници и миряни, твърдят източници на „Уикенд”.

Твърде много факти от биографията му и от поведението му го правят неизбираем за патриарх, въпреки ширещото се мнение, че има големи шансове да наследи дядо Неофит.  За разлика от по-старите членове на Синода Пловдивският владика няма досие и не е бил ухо на Държавна сигурност. Но пък баща му е работил в комунистическите тайни служби и е ръководил взвод в червените барети – т.нар. Специално поделение за борба с тероризма.

Докато отбива военната си служба Николай изпълнява престижната длъжност – радист, като вероятно е бил уреден за това от баща си. После учи богословие в Софийския университет, както и в Московската духовна академия. Изборът му за владика през 2007 г. е съпътстван от скандал, защото Богдан Кръстев, президент на фондация „Св. Архангел Михаил“, обявява, че като младеж духовникът е бил лекуван в психиатрията на 4-ти километър в София.

През годините владиката непрекъснато демонстрираше под мантията си скъпи аксесоари – освен Ролекса, той носеше ризи със златни копчета. Сред греховете на владиката е, че раздаваше на кило несъществуващи в църквата архонтски титли на спорни личности като червения олигарх и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов и оръжейния търговец и дългогодишен издател на партийния орган на БСП в. „Дума“ Петър Манджуков.

А върхът на сладоледа е, че Николай Пловдивски е доста близък с руската посланичка Елеонора Митроанова, а тя често му гостува в Пловдивската митрополия и ходи с него на различни събития. Напоследък владиката се опитва да се дистанцира от руската си връзка и да демонстрира евроатлантическа ориентация, като клейми войната на Русия срещу Украйна и зове за мир между двата православни братски народа.

Историята обаче помни, че още с пристигането си като посланик в София Митрофанова отиде на крака при Николай, а той я дари с икона на Света Богородица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране