31.05.2017 | 17:24
Плевнелиев официално каза „не“ на разсекретяването на стенограмата за КТБ
Той декларира позицията си в отговор на получено от администрацията на президента Румен Радев писмо

Президентът на България (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев изрази несъгласието си за разсекретяването на стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г. по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор.

Той декларира позицията си в отговор на получено от администрацията на президента Румен Радев писмо, съобщават от офиса на бившия държавен глава, цитирани от БТА. Той посочва, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и че въпреки изминалите почти три години от проведените консултации, общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банкова система. Според Плевнелиев от тази гледна точка е трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система.

Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са „тайна“, не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, казва Плевнелиев. Той изтъква, че като един от основните гаранти за националната сигурност, президентската институция е призвана да направи внимателно тази преценка.

„Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения“, пише президентът Плевнелиев. Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи, посочва още той.

Преди седмица президентът Румен Радев заяви, че е изпратил писма до всички 20 участници в разговора да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено. Не стана ясно обаче, какво ще се случи, ако някой от присъствалите откаже да го направи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране