17.01.2024 | 12:20
Почина най-възрастната родилка у нас д-р Красимира Димитрова (снимки)
13-годишната й дъщеря остана сираче

Почина най-възрастната родилка в България – д-р Красимира Димитрова.  75-годишната жена е издъхнаха през пролетта на миналата година, но информацията за нейната кончина не е била разгласявана публично.

Още приживе Димитрова имаше проблеми с високо кръвно и я измъчваха болки в краката, като през последните години не излизаше много от дома си в Русе, предаде България днес.

Чрез прилагане на метода ин витро възрастната жена роди две близначета на 5 май 2010 г. и предизвика огромни вълнения в държавата. Тогава Красимира, която е работила като психиатър, беше на 62 години.
По-малкото – Жаклин, се роди с тегло едва 500 грама и почина на 13 юни същата година. Другото момиченце – Мери, оцеля и вече е голямо момиче.

По-малкото – Жаклин, се роди с тегло едва 500 грама и почина на 13 юни същата година. Другото момиченце – Мери, оцеля и вече е голямо момиче. Общественият интерес към най-възрастната родилка притесняваше майка и дъщеря и временно напуснаха Русе и се преместиха да живеят в Плевен, но след това отново се завърнаха в дунавската столица.

Раждането на късна възраст предизвика полемика в обществото ни
Раждането на късна възраст предизвика полемика в обществото ни

Бебенцето Жаклин почина въпреки тежка операция на червата и денонощните медицински грижи. След стабилизиране на състоянието й Мери беше преместена в столицата, където единствено можеше да й бъде проведена специализирана очна терапия. Проблемите на детето с очите започнаха още при раждането, защото е недоносено. И още в първите години от живота си започна да носи диоптрични очила.

Димитрова приживе искаше спокойно да отглежда момичето си
Димитрова приживе искаше спокойно да отглежда момичето си

Раждането на Димитрова предизвика мащабен скандал в страната преди години, като обществото се раздвои в мнението си дали толкова възрастни жени трябва да се подлагат на ин витро процедури. Затова тя взе решение да се скрие от публичното пространство и на спокойствие сама да отглежда момиченцето си. Затова и кончината й преминава незабелязано и само хора от най-близкото й обкръжение научават, че е напуснала тленния свят.

Момент от изписването от родилното отделение
Момент от изписването от родилното отделение

“България Днес” научи, че Мери, която на 5 май т.г. трябва да навърши 14 години, е под грижите на добри хора и продължава да ходи на училище.

През последните години съседи оказваха подкрепа на Красимира в отглеждането на дъщеричката й. На моменти родилката усещала, че сякаш я напускали силите, и затова се доверявала на комшиите, когато имала нужда да се пазаруват хранителни продукти. Нейните познати извеждали детето на разходки и под зоркия им поглед я срещали с нейни връстници за игри.

Психиатърката роди, когато беше на 62 години
Психиатърката роди, когато беше на 62 години

“Много лесно се реших. Просто исках да имам деца и това беше личен избор. Бях безкрайно щастлива, когато разбрах, че имам реални шансове да износя една бременност и да имам деца”, заяви след раждането Димитрова. Жената взема решение да стане майка след неуспешен опит за осиновяване.

Румънката Адриана Илиеску дълго време беше смятана за най-възрастната майка в света (виж рекордьорките в карето). Тя роди дъщеричка на 66-годишна възраст. Момичето вече е на 18 години, а майка му – на 85 г.

Красимира и Адриана поддържаха контакт и често се съветваха за отглеждането на децата си на тази възраст. Българката дори гостуваше на румънската си приятелка преди години. Илиеску е била преподавател по литература в Букурещкия университет. Зад гърба си имала несполучлив брак, развод, аборт и тежко заболяване.

През последното десетилетие у нас имаше случай на 57-годишна жена, която роди с донорски яйцеклетки в Пловдив. А 48-годишна родилка се сдоби с рожба със собствена яйцеклетка. Двете успешни раждания са пример за тенденцията дамите в България да зачеват по-късно.

57-годишната майка роди 4-килограмово момченце, след като 30 години лекувала тежък стерилитет. Десет години преди това нямала менструален цикъл, затова се наложило да зачене с донорска яйцеклетка. Според статистиката около 10% от бременностите в България са на жени над 40-годишна възраст.

bgdnes.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране