17.03.2024 | 23:26
ПП-ДБ готови да дадат 7 министерства на ГЕРБ, за да управляват заедно
Габриел да не бърза да връща празна папка утре и сутринта да намерим време да преодолеем различията, призоваха от ПП-ДБ

Преговорният екип от ПП-ДБ незабавно отговори на ГЕРБ с извънреден брифинг. “Заедно изработихме един подробен документ, не разбирам защо подписването на това споразумение е подложено на съмнение”, заяви Христо Иванов. “Надявам се, има технологично време този документ да бъде подписан”, допълни той. „ГЕРБ поискаха да имат премиер, външен министър, МВР, иновации и растеж, екология, образование, култура и ние се съгласихме. Нищо не предполага сега да се взривява каквото и да е било“, заяви Кирил Петков. Той призова Мария Габриел утре да вземе мандата и преговорите да продължат.

Днес в 18 ч. колегите от ГЕРБ дойдоха и казаха, че са готови да се сменят само премиерите, министрите да останат, но не искат да подпишат споразумението сега, каза премиерът Николай Денков. „Тук няма нито един човек против да се извърши само ротация на премиерите„, допълни Асен Василев. Христо Иванов бе категоричен, че няма как да продължат без да покажат чрез документ желанието си за реформи. „Не сме готови да се откажем от ясен ангажимент за реформи„, категоричен бе Христо Иванов.

„Искам да призова Бойко Борисов да се намеси в тази ситуация“, заяви Атанас Атанасов

Час по-рано финансовият министър Асен Василев заяви, че преговорите продължават. Въпреки че е член на преговорния екип, той сподели съвсем малко подробности от разговорите за властта. „Варианти има всякакви„, лаконичен бе той. „Самият факт, че преговорният процес продължава, е добър знак. Аз съм умерен оптимист„, сподели той.

Ако някъде има ябълка на раздора, тя е свързана с подбора на хората в регулаторите и ръководствата на службите„, сподели Василев. Той не каза дали ще бъде финансов министър, каза, че „акад. Денков става вицепремиер„, без да внесе яснота дали сегашният премиер ще има и министерски пост.

Утре, 18 март в 12 ч, президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел – кандидатът, излъчен от ГЕРБ, подкрепен също и от градската десница. Преди дни герберският лидер Бойко Борисов заяви, че ако се постигне договорка, Габриел ще обяви това на връчването на мандата. А при провал няма да се водят повече преговори, а ще се отиде директно на предсрочни парламентарни избори.

2 коментара

  1. Miro каза:

    eeeee, stiga da nqma izbori, gotovi shte sa….

  2. Вальо каза:

    Шубето е голям страх 😉

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране