25.09.2023 | 17:09
Преживяхме майката и бащата на нацията, сега ГЕРБ ни представят детето й Хекимян
Кандидатурата му е рискова, води до сериозни напрежения и разочарование в партията, смята политологът

Татяна Буруджиева е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по политически комуникации, пиар и предизборни кампании. Бивш депутат от „Коалиция за България“ в 42-ото Народно събрание. Потърсихме я за коментар по повод кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София в лицето на Антон Хекимян и предстоящото начало на предизборната кампания за местните избори в страната.

– Г-жо Буруджиева, удачна ли е според Вас кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София от страна на ГЕРБ?

– От гледна точка на сложната политическа игра, която наблюдаваме в национален мащаб, със сигурност тази кандидатура носи много плюсове на г-н Борисов, защото му дава свободата да заеме позиция на човека, който е решил, така да се каже, изхода от битката за София. И по този начин да има и други стъпки и възможности за взаимодействие на национално равнище с ПП-ДБ. От електорална гледна точка тази кандидатура мисля, че носи сериозни напрежения вътре в ГЕРБ и едва ли ще успее за месец да получи максималната партийна подкрепа, която обикновено има формацията в София. Така че, това естествено мисля, че ще се отрази на резултата на листата на ГЕРБ. Струва ми се, че листата и кандидат-кметът ще се движат в известен синхрон, който не е максималният, който можеше да получи ГЕРБ на тези избори. Но така или иначе, не може вечно да управляваш София. ГЕРБ като че ли търсеха начин да покажат, че не някой им е отнел София, тъй като в столицата битката между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ започва да изглежда като изцяло символична битка. „Продължаваме промяната“ са решили, че чрез кметското място в София ще покажат, че те са по-силни от ГЕРБ. А ГЕРБ с тази кандидатура като че ли показва, че той решава какво и как да се случва на полето на политиката в България.

– Това, че е популярно лице, ще помогне ли на кампанията на Хекимян?

– Той ще има тежка кампания, в никакъв случай няма да му е леко. Не е достатъчно, че е толкова популярно лице – може би даже в определен смисъл това ще му носи негатив.

– Смятате ли, че кандидатурата на Хекимян е някакъв жест към ПП-ДБ?

– Не. По-скоро тя дава възможност след изборите да бъде интерпретирано поведението по един начин, който ще е в полза на ГЕРБ.

– В какъв смисъл?

– В смисъл че те са добрите партньори, които са направили всичко възможно да подпомогнат своите неразумни партньори, които дори не могат да спечелят; или пък ако са спечелили – са спечелили само благодарение на това. Говоря в национален мащаб и за нещата, които очаквам да се развият веднага след местните избори в зависимост от спада на „Продължаваме промяната“.

– А смятате ли, че ГЕРБ имаха възможност за по-удачен избор?

– Аз смятам, че която и непартийна фигура да беше изправена, тя щеше да понесе негативите по начина, по който се случи с „майката на нацията“ и с „бащата на нацията“ в двете (последни) президентски кампании, защото тази фигура щеше да концентрира върху себе си атаките към управлението на ГЕРБ – в случая толкова години в община София. За мен чисто партийното решение щеше да бъде най-добро от гледна точка на места в Общинския съвет. Т.е. партийна фигура, която максимално да извади партийния вот и да гарантира едно добро представяне в Общинския съвет. При настоящата ситуация, както се казва, преживяхме майката и бащата на нацията, сега ни представят детето на нацията… Рискът на тази фигура – тип отваряне, е да не се получат всичките гласове, които ГЕРБ иначе щеше да даде и за листата, не само за кмет. Защото има разочарование. Няма как хората от ГЕРБ-София да не искат да представят един добър резултат, да не искат една силна кампания, която ще се фокусира върху това какво оттук нататък в София, защото все пак София с всички критики, които имаме, е доста променена и то към добро. В смисъл, изглежда прилично. Друг е въпросът, че това е като една хубава книга, на която вече която и страница да отвориш, виждаш печатните грешки и лошия език.

– Какви кампании очаквате в страната за местните избори?

– Очертават се малко груби кампании, от една страна, защото има разделение. В много от общините и вляво, и вдясно има разцепления; издигат се по няколко кандидатури. Това, което аз наблюдавам на терена, е, че започват едни грозни, включително фалшиви заявления, както и опити тежко да се манипулират избирателите – кой кого подкрепя и т.н. Вероятно това ще продължи в хард атаки, които обикновено са свързани с компромати, и всичко това ще подтиска активността, защото на хората според мен вече абсолютно са им омръзнали непрекъснатото ритане по кокалчетата и разправиите между политиците. От друга страна, очаквам кампания, която да е по-скоро в полза на консервативния вот. В смисъл, това разнообразие, това разцепление, тези нажежени страсти ще работят до голяма степен точно за консервативните мотиви за гласуване. Затова е логично да очакваме, особено при кметовете, доста сериозно повторение на политическите предпочитания на хората. И от трета страна, подозирам, че тази кампания ще ни донесе много забавления. Виждат се много кандидати, които предлагат такива уникални неща, с такъв полет на въображението и липса на всякаква рационална мисъл и здраво чувство! Затова бих казала, че ще имаме и доста поводи да се забавляваме.

Лъчезар Лисицов, Флагман

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране