22.02.2024 | 21:42
Прокурор Зартова удари Сарафов: Магистратите около Еврото се наричаха „семейство“
Съдия Владислава Цариградска разказа в парламента, че вече заплашват и децата ѝ

Владислава Цариградска обяви, че на имейла на Окръжния съд в Плевен, където работи, всеки ден се получават имейли, с които е сплашвана да мълчи. Това каза самата Цариградска по време на изслушването си в нарочната комисия в парламента, която трябва да проучи мрежата на убития на 31 януари Мартин Божанов – Нотариуса. Цариградска е заплашвана от Нотариуса, а след смъртта му получи и съдебна охрана, за която е настоявала пред прокуратурата още преди месеци.

„Имате деца. Преди два дни получих най-смущаващия имейл: Кажете ѝ на съдия Цариградска, ако не млъкне, децата и съпруга ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира“, обърна се към депутатите Цариградска.

„Този механизъм и тази мафиотска структура, която беше изправена и срещу мен, се случва с много сериозно политическо влияние, медийно участие, злоупотреба от страна на прокуратурата както с бездействие, така и с репресивно разследване, както и със злоупотреба със специални разузнавателни средства или с частни компроматни банки“, това каза още на народните избраници съдията.

Заседанието на комисията започна със закъснение, защото първоначално Цариградска беше настанена да седне до бившата вече районна прокурорка на София Невена Зартова, която също ще бъде изслушана днес. Покрай скандала с Нотариуса Зартова подаде оставка, а четиримата ѝ заместници се разграничиха от нея и също подадоха оставки. (Те също се явиха днес в комисията и бяха изслушани.) Цариградска обясни, че не иска да седне до Зартова, защото смята, че тя лично е допринесла за прокурорския чадър и за чадъра от службите над Божанов. „Трябва спешно да се погрижите за сигурността на г-жа Зартова. В човешки план се тревожа за нея и ще ѝ дам телефона си“, обърна се към депутатите Цариградска.

Депутатката от ГЕРБ Росица Кирова настояваше изслушваните да седят така, че да се виждат жестовете и мимиките ми. „Имам право да не бъда допълнително виктимизирана“, каза Цариградска.

Когато пък Цариградска спомена, че е завела дела срещу „една трибуквена медия“ заради атаките срещу нея, предизвика недоволството служител на „ПИК“ и се наложи председателят на комисията Никола Минчев, за да се уталожи напрежението.

Цариградска посочи, че освен Мартин Божанов – Нотариуса в цялата дейност за натиск са участвали адвокатите Велимир Атанасов и Калин Чанков. „До май месец 2023 г. за МВР и прокуратурата нямаше престъпление“, каза тя. И припомни как през годините са пренебрегвани фактите и доказателствата, които е давала на прокуратурата.

Според съдията използването на специални разузнавателни средства е един от начините за натиск върху магистрати. И препоръча да се провери какво е ставало с разрешенията за подслушване, давани от съдията Георги Ушев, който беше председател на апелативния спецсъд. Били са подслушвани кабинети на съдии, което е тежко нарушение на съдийската тайна, посочи Цариградска. И призова да се провери и какви преписки срещу магистрати има в прокуратурата от 2010 г. насам.

„Съдебната власт трябва да се изчисти, но вие имате задачата да изчистите политическия чадър“, каза съдията на депутатите, което възмути част от депутатите.

„Сарафов има интерес да поддържа този похлупак“, каза Цариградска и допълни, че на нейното място да дава обяснения за случващото се трябва да е изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

На 6 юли 2023 г. Сарафов призна пред ВСС, че главният прокурор и пресслужбата му е произвеждала публикации и ги е давала на две медии. Цариградска повтори отново, че е заплашвана от Веселин Иванов – шеф на прокурорския пресцентър и по времето на Гешев, и сега при Сарафов. Иванов отрича.

Тя разказа как групата на Божанов е сплашвала апелативния съдия Цветко Лазаров в съдебната зала – вадят фалшиви документи, че е искал подкуп. Криминалистите, които откриват, че е фалшификат, също са подложени на натиск. Тогава съдията заключва съдебната зала и са викнати полицаи от СДВР. Задържани са Нотариуса и адвокат Велимир Атанасов. Софийската градска прокуратура е сезирана, съдията праща сигнал на главния прокурор, по това време – Сотир Цацаров, и започва разследване срещу съдията.

„Така се случва сплашването: шантаж, постановки. „Ген. Атанасов, помогнете ми с лексиката…“, обърна се към Атанас Атанасов Цариградска.

„Прокуратурата не е чиста като сълза“, каза пред депутатите Зартора. Тя отрече да има връзка с Нотариуса и Пепи Еврото. И обясни на депутатите как корумпирането на магистрати се случва на 4 очи и депутатите не може да очакват от нея да им споделя коридорни клюки. Заместниците й също не казаха нещо особено освен да обяснят, че не познават Нотариуса и Еврото. Били се разграничили от Зартова само защото тя закъсняла с оставката си, а напрежението в прокуратурата пречело на работата.

Зартова посочи, че „Осемте джуджета“ е „най-голямата корупционна схема в тази система“, която районната прокуратурата се опитала да разследва. В крайна сметка обаче делото било иззето от градската прокуратура и прекратено.

В края на май м.г. СРП привлече Пепи Еврото като обвиняем за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Тогава от СРП съобщиха, че са се самосезирали от медиите и са започнали разследване срещу Петров за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване. През август въпросното дело е било иззето от горестоящата градска прокуратура, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда. Остава обаче разследването срещу него във връзка с казуса „Осемте джуджета“ по линия на присвояване на веществени доказателства.

Нещата в съдебната система са зловещи. Тази система е далеч от чистотата като сълза“, каза на депутатите Зартова, без да влиза в конкретика.

Зартова призна, че Мартин Божанов е бил на банкет на Районната прокуратура. „Не беше банкет, а едно неофициално събиране извън София, в хотел. В ресторанта присъстваха и други посетители, огромен ресторант. В разговор с колеги установих, че той действително е присъствал на тоя банкет. Чух слухове кой колега би могъл да го е поканил, не разполагам с достоверна информация“, каза Зартова.

Според нея „магистрати, които бяха свързани с Петьо Петров (Еврото), наричаха себе си „семейство“ с голяма гордост. „Беше ми предложено да стана част от това семейство и аз отказах“, каза тя. Но отказа да говори с конкретни имена, защото това не било трибуната и най-малкото, което рискувала, било дело за клевета. Но ако някой от прокуратурата тръгне да разследва, тя щяла да даде с удоволствие показания като свидетел.

Прокурорката призна, че е кума на апелативния прокурор на София Радослав Димов и на Божидара Ганева – Димова, която е зам.-градски прокурор. „От 2-3 години нямам комуникация с тях поради наши лични неща“, посочи тя. Но отрече в системата да има семейщина.

На въпрос на Радостин Василев тя отговори, че допуска, че има сблъсък на групите на Еврото и Нотариуса и затова Сарафов да я атакува. „Трябва да започнете да говорите и да поискате държавна охрана. Явно съдебната система не може да се саморегулира. Вие наистина сте в опасност“, каза ѝ Василев. Тя го увери, че ще направи всичко възможно да се разплете схемата. Съпругът и децата ѝ били много притеснени за нея и настоявали тя да поиска охрана. „Може би ще го направя“, каза тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране