07.01.2024 | 11:12
ПСЖ купил „Златната топка“ за Меси през 2021 г.?
Аферата изскочи при мащабно разследване на френската прокуратура за машинации на френския клуб

Френският шампион „Пари Сен Жермен“ е подкупвал бившия главен редактор на сп. „Франс Футбол“ Паскал Фере с цел да осигури победа на Лионел Меси в анкетата за определяне на лауреата на най-престижната индивидуална награда – „Златната топка“, съобщава влиятелният вестник „Монд“ . Именно френското списание е организатор на допитването и на церемонията по връчване на приза.

Съмненията около Лионел Меси са част от мащабно съдебно разследване, започнато от парижката прокуратура през 2022 г., относно различни афери на ПСЖ и неговия катарски президент Насър Ал-Хелаифи, наричан с псевдонима „NAK“ в документите. Това обширно разследване доведе до повдигане на обвинения на шестима души. Сред тях най-вече изпъкват френско-алжирският лобист Тайеб Бенабдерахмане; бившият полицейски служител в антитерористичния отряд, преминал на служба във футболния клуб – Малик Наит-Лиман; и Жан-Марсиал Рибес – директор по комуникациите на клуба в периода 2017-2022 г.

На 1 декември 2023-а е бил арестуван Рибес. В доклада на следователите се съобщава, че към бившия медиен шеф на ПСЖ често за билети за мачове са се обръщали журналисти, артисти, политици и членове на френското правителство, срещу което пък той е получавал от тях различни услуги.

Следователите са проучили задълбочено и отношенията между Рибес и Фере. Отбелязва се, че медийният директор на ПСЖ е лобирал пред Фере да не бъдат пускани в списанието някои информации за клуба. И най-смущаващото – „Пари Сен Жермен“ е разчитал, че благодарение на сътрудничеството с главния редактор на „Франс Футбол“ ще успее да лобира за победа на Меси за „Златната топка“. Именно Паскал Фере е отговарял за организирането на анкетата през 2020 и 2021 г., като в този период „се е възползвал от различни щедрости“ от страна на клуба. Самият Жан-Марсиал Рибес е обвинен в „активна корупция и търговия с влияние“.

Лионел Меси стана играч на „Пари Сен Жермен“ в през лятото на 2021 г. и напусна в посока „Интер Маями“ в САЩ през юли 2023 г. Той е рекордьор по спечелени награди „Златната топка“ с общо 7, като два от призовете получи, докато бе играч на ПСЖ – през 2021 и 2023 г.

През миналата година той бе безспорен победител заради триумфа на Аржентина на Мондиал 2022 през декември 2022 г., а и тогава Паскал Фере не беше вече главен редактор на „Франс футбол“.

Това хвърля сянка на съмнение върху победата на аржентинеца в анкетата през 2021 г. Тогава той прекара половината година в „Барселона“, а след това вече бе в „Пари Сен Жермен“. В анкетата Меси стана пръв с 613 т., а втори бе голмайстор №1 на континента тогава – Роберт Левандовски („Байерн“ Мюнхен), само с 33 т. по-малко (580).

През 2022 г. Меси дори не бе в Топ 3 на класацията, която бе оглавена от Карим Бензема („Реал“), следван от Садио Мане („Байерн“) и Кевин де Бройне („Манчестър Сити“).

Останалите „Златни топки“ на Меси са от 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 и 2019 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране