01.01.2024 | 12:18
Радев дръпна назидателна реч на Нова година
Президентът говори за "амнезия" и "война с националните символи"

В традиционното си новогодишно обръщение президентът Румен Радев обяви, че 2023 година е била „разломна и разпъната между съзиданието и тревогата, че стрелките на историята се връщат назад“.

Тази година в социалните мрежи имаше кампания за бойкот на словото на Радев. Инициативата на Сглобката беше под наслов „Национално изключване на телевизорите в 23:55 ч. на 31 декември“. Около 4 800 души бяха заявили, че ще участват в нея, а други близо 16 хил. – че имат интерес. Организаторите призоваваха хората да не гледат обръщението на президента, „за да не си разваляме новогодишното настроение“.

В словото си Радев говори за „цензура“, „икономическа несигурност“ и „историческа памет“.  Той определи 2023 като „година на ожесточаващи се военни конфликти, обезценяване на човешкия живот, на кризи и икономическа несигурност, засегнала всеки български дом, на безпрецедентен срив на доверието в държавността“.

„Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи и историческата памет“, каза президентът, като така отново застана на страната на тези, които бяха срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия в София, както и срещу неосъществената идея за смяна на националния празник от 3 март на 24 май.

„Не можем да се развиваме като свободна европейска демокрация с амнезия и политическо лицемерие, с корупция и безнаказаност, с цензура и апатия, с разграждане на националния суверенитет и отказ от достойнство“, добави той, атакувайки управляващото мнозинство. От думите му не се разбра какво точно визира с „цензура“, но репликата идва две седмици, след като Петър Волгин взе интервю с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, а Програмният съвет на БНР взе решение то да не бъде излъчвано.

„Имаме нужда от единение и лидерство, което да укрепи държавността, суверенитета и законността; да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки български гражданин; да издигне образованието, науката и културата в истински приоритет; да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите“, каза още президентът в новогодишно обръщение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране