19.10.2023 | 21:09
Румен Овчаров: Асен Василев публично рекетира „Лукойл“, защото е намерил нов собственик
Искат да присвоят рафинерията и да направят американска военна база

Повишаването на таксата за транзит на руски газ през България повдигна много въпроси и предизвика недоволство не само у нас, но и в чужбина. Остри реакции имаше от сръбска и унгарска страна, които ще са пряко потърпевши. Ето какво казва Румен Овчаров пред Пик:

– Г-н Овчаров, намерението на българските управляващи за въвеждането на такса от 20 лв. на мВтч за транзит на руски газ предизвика скандал и остро реакции от Сърбия и Унгария. Какво мислите за това “нововъведение”?

– Не е ОК, така не се прави, най-малкото, защото ние нямаме право да въвеждаме такава такса. Тя е някакъв квази данък, който е приоритет на Европейската комисия и България няма право да го въвежда, след като се засягат други страни-членки на Европейския съюз. Второ – тази патологична русофобия, това прекалено престараване рано или късно тъпкано ще ни се върне. Не ни трябва война, нито с Унгария, нито със Сърбия, а те и двете държави вече са така наострени.

– Икономическа война …

– Според мен е пълна глупост, още повече няма как и да се случи. Таксата би трябвало да се наложи и върху количествата, които отиват за Гърция. Ние къде ще влизаме в Шенген, тогава, а!?

Освен това, таксата трябва да се наложи и върху количествата, които идват в България. Какво, и в България ли ще повишим цената?!„Булгартрансгаз“ – като не му я плати „Газпром“ тази такса – какво ще направи? Ще внесе ли в бюджета тези пари? Те хич не са малко. Или какво – ще спре доставките за Унгария и за Сърбия ли? Ще ги оставим зимата без газ ли?

Това е много глупаво. Още повече, че ние само се прострелваме в крака – ами, ако Русия реши да спре доставките? Те са ни платили капацитета, мисля и за тази година, за транзита. Ако въобще спрат доставките по този газопровод, ние за какво хвърлихме 3 милиарда за строителството?

Въобще, това е поредният, как да ти кажа, дилетански слугинаж. Казали са ни така: “Вие ще правите всичко срещу Русия!” и ние тук не се замисляме.

– Вие бяхте член на Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим”. Какво мислите за сензацията за продажбата на комбината?

– Очевидна е задачата, която са получили – руснаците да бъдат изгонени от „Нефтохим“. Затова се въртят тия работи. Миналата година щяхме да махаме износа, после тръгнахме да се занимаваме с данъци там, Делян Добрев измисли някакви такси. Даже не се опита да каже на българите, че „Лукойл“ плаща 33% повече данък от всяка една от българските фирми. Сега тръгнахме да се лишаваме сами от дерогацията за доставките на руски петрол. Вече стана ясно, че търсим на кого да продадем „Лукойл“ без даже „Лукойл“ да знае за това.
Асен Василев ни информира през „Файненшъл таймс“, че видите ли, имало интерес за покупката на еди-какво-си. Николай Денков и той, тича след това и повтаря каквото разбрал и не разбрал.

– Г-н Овчаров, един мой приятел ми обясни как след тази публикация на „Файненшъл таймс“ тръгнали да му звънят негови чуждестранни партньори да го питат наистина ли се готви продажбата на „Лукойл“? Да не би Асен Василев да иска да стане посредник в такава една продажба?

– Ами те явно са намерили някой, който искат да го направят собственик и затова го лансират по този начин. Затова Асен си позволява даже публично да рекетира „Лукойл“. Видите ли, ако нямало нов собственик, нямало да се променят данъчните законодателства за „Лукойл“. Т.е. ние ще им вземем парите, ако не се продадат. В крайна сметка искат да изгонят “Лукойл”, за да си присвоят рафинерията, очевидно вече имат чрез кого. Второ – да изгонят руснаците, за да правят военна база в Атия – американска база. Вече е толкова очевадно всичко това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране