07.06.2021 | 0:15
Шефът на НАП разрови схемата „Златен гьол“ по границата
Половината от касовите апарати на фирмата, която прави тази дезинфекция, не са свързани с НАП

Акция на НАП разкри дългогодишни схеми за рушвети по границата. Начините за получаване на пари „под масата“ са много и са известни от години, но сега официално приходната агенция ги оповести.

Една от схемите, популярна като „Златния гьол“ след журналистически разследвания от 2013 година. Става дума за т.нар. дезинфекция на автомобилите на граничните пунктове с Турция. Оказва се, че половината от касовите апарати на фирмата, която прави тази дезинфекция, не са свързани с НАП.

Разследване на Генка Шикерова отпреди година и половина показа, че фирмата е спечелила близо 27 милиона лева от дейност, която трябва да се извършва от Държавната агенция по безопасност на храните.

Сега данъчните са открили в “Златния гьол“ огромна кешова наличност и стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Началникът на приходната агенция Румен Спецов съобщи, че фирмата още днес трябва да се яви в НАП и да донесе всички десетки милиони, които има в касова наличност. Спецов присъства лично на една от проверките на ГКПП „Капитан Андреево“.

Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево” не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Малко Търново“, каза Спецов. И допълни, че други от апаратите, свързани с НАП, са били стари модели и не са покривали изискванията на новите наредби.

Шефът на НАП кометира, че очаква фирмата да плати на бюджета десетки милиони левове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране