23.07.2015 | 14:16
Шефът на Научния фонд остава в ареста за убийство
Застреляният в "Лозенец" бил с 4 промила алкохол
Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста управителя на фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието Николай Христов. 57-годишният мъж беше задържан за убийството на неговия приятел Красимир Илиев, станало на 14 юли на ул.”Цанко Церковски” 13 в столичния квартал „Лозенец“.Според разследващите престъплението е извършено в дома на Христов, където Илиев е бил прострелян в главата. Доказателствата по делото сочат, че преди да се случи инцидентът, двамата са употребили солидно количество алкохол. Пред полицията първоначално шефът на фонда твърдял, че Красимир Илиев се е прострелял сам.

Медицинската експертиза показва, че Илиев е имал близо 4 промила алкохол в кръвта, а 2,08 грама алкохол в кръвта е имал Христов. Илиев е бил в безпомощно състояние, лежал е на пода, после са го преместили на дивана и не е бил с адекватни реакции, това разказва свидетелката Иванова, която е била на мястото по време на инцидента, но в момента, когато са произвеждани изстрелите, тя е била в кухнята и е приготвяла храна. Не е видяла кой е произвел изстрела, но е видяла и е сигурна, че оръжието е било незаредено. Христов е бил натиснал спусъка пред нея преди инцидента и то не е произвело изстрел.

Съдебният състав счете, че към момента има достатъчно доказателства, че Христов е извършил убийството, но не може да се каже категорично дали то е било умишлено. Според магистратите обаче тезата, че Илиев се е самоубил може да се отхвърли категорично, защото според експертизите изстрелът не е бил от упор или от близко разстояние.

Според защитата на Христов към момента не са събрани доказателства, че именно той е извършил деянието или че то е умишлено, защото липсват факти какво точно се е случило. Адвокатите определиха убийството като „злополука“ между двама близки приятели.

Пред съда Николай Христов каза единствено, че иска мярката му за неотклонение да бъде изменена, както и това, че с жертвата са били приятели от 1979 година и му е помагал многократно.
От МОН вече съобщиха, че ще предприемат нормативно установените процедурни действия за назначаване на нов управител на Научния фонд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране