02.10.2017 | 0:01
Шуро-баджо-лелинчо-вуйчовладико-зето-братовчедщина
Няма схема, няма сестра

Водещата Жени Марчева, bTV: Защо Хасково се превърна в града на раздора? Следва една много заплетена политическа история за роднини, оставки и загубено политическо доверие. Мои гости сега са депутатите от БСП Елена Йончева и от ГЕРБ Делян Добрев.

Елена Йончева, БСП: …Тук не говорим даже за „кумгейт“, не говорим за това, че той е назначил свои близки хора в общината, а е създал система, по която тези хора контролират финансовите ресурси на общината и насочват тези финансови ресурси към определени фирми. Затова става дума, в нарушение на закона. (…)

В-ща: Малък град се оказва, господин Добрев.

Йончева: Да, малък град. Да кажа колко трябва да бъде малък един град, за да може тази негова схема да действа. И да ви кажа защо се колебах в началото. И това досега не съм го казвала – защо се колебаех дали трябва да разказвам всичко това за община Хасково, защото подобно е в целия регион. Например кажете доколко морално е фирма „Визьор“, която е фирма на майката и бащата на господин Добрев, да извършва строителен надзор на проекти, които са направени от неговия зет по програми за саниране на сгради? Те извършват строителен надзор на сгради, които са по програма за енергийна ефективност, които зетят на господин Добрев строи. Тук има договор.

В-ща: Роднини супервизират роднини… Погледнете се в очите* и си кажете някакви неща. Говорите за това, че фирма на майка му и баща му извършват по нереден начин…

Йончева: Не, аз не казвам, че е нередно, казвам, че е смущаващо.

В-ща: Седнете за секунда. Няма да ви събирам. Седнете за секунда само да изчистим нещо. Един-единствен въпрос искам да зададете в очите на Делян Добрев. Един-единствен. Вие сте журналист, нали така? Погледнете и го попитайте въпрос, който да обобщи цялата тази ситуация. Само го погледнете.

Йончева: Какво да го погледна? Ние всеки ден се гледаме в парламента. Аз недоумявам как може да назначите, първо, на всички ключови длъжности в общината свои бизнес партньори, свои съдружници в сдружения, първо, в противоречие на закона, защото те 2 г. между другото са там, без да има конкурс.

В-ща: Кратък въпрос, това ли е въпросът?

Йончева: Не, не е това. Въпросът е, аз не знам, според мен въпросът е откъде намирате тази наглост, тази смелост да направите цялата тази схема и действително ли сте смятали, да – ето го въпроса всъщност, действително ли сте смятали, че всичко това ще остане скрито?

В-ща: Моля ви да отговорите само на Йончева преди да започнете всъщност?

Добрев: Вижте, аз пак ви казах, цяла седмица обикалям и отново казвам, цяла седмица обикалям студията, за да кажа, че нямам сестра. Ето, сега пак чухте от госпожа Йончева, че имам зет. Аз нямам сестра, за да имам зет. Разбирате ли колко смешни са нещата. Те са несъстоятелни, но за съжаление някак си истината не може да излезе наяве…

В-ща: Само ще цитирам отново Елена Йончева – тя ви попита наистина ли сте толкова нагъл, наистина ли не сте подозирал, че тази схема ще излезе рано или късно?

Добрев: Вижте, не съм нагъл. Няма схема. Разбирате ли, няма схема. Целта беше, как да ви кажа, да се опетни моето име, целта беше да се злепоставя публично, медийно пред хората дотолкова, че положението да стане нетърпимо. То наистина е нетърпимо. Успяха. В очите на хората аз не съм вече професионалист. В очите на хората аз не съм човек, който си разбира от работата. В очите на хората аз не съм вече почтен човек.

…На всеки един политик му идва краят на кариерата, така да се каже. Аз се гордея с това, което съм постигнал. Нямам какво повече да кажа. Нетърпимо е, разбирате ли? Затова в политиката не могат да попаднат и не трябва да попаднат, ако ме питате дали трябва професионалисти и свестни хора да се занимават с политика, ако вярват на моята позиция, по-добре да не се захващат. Защото няма значение колко си принципен, колко добър специалист си, в един момент се стига до госпожа Йончева. В един момент всеки ще стигне до госпожа Йончева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране