27.11.2015 | 12:13
Скандал! Депутатите решиха МиГ-овете да се ремонтират в Полша
Къде се намирате вие, по коя обществена поръчка?, пита БСП

Народното събрание ратифицира на първо и на второ четене споразумението с Полша за ремонт на 6 двигателя за изстребителите ни МИГ-29. До 20 дни след ратификацията Варшава ще ни предостави два двигателя за българските изтребители. Полша е единствената страна, която самостоятелно, извън Русия, може да подържа самолетите МИГ-29, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев.

Ремонтът се извършва по изцяло полска документация без да се накърняват интелектуалните прави на трета страна, поясни той. Депутати от БСП остро реагираха срещу ратификацията на документа. Според депутата Атанас Зафиров, Европейският съюз не забранява Русия да ни предостави резервни части за изстребителите. По думите му руската корпорация РСК-МИГ не е давала лиценз и актуализирана документация за ремонт на този тип самолети. Той допусна, ч еполяците ще вложат в ремонта на българските двигатели резервни части втора ръка.

Отговор на този въпрос даде военният министър. Според него Полша има достатъчен запас от резервни части, а освен това тя сама произвежда резервни части от технологии, дори по-добри от руските. Според Радан Кънев в случая става върпос за междудържавно споразумение с огромно значение за националната сигурност. Това е геостратегическо решение и ние не сме компетентни за лопатките на турбините на самолетния двигател.

Лютви Местан обяви, че ДПС ще подкрепи ратификацията на договора, защото това е част от нашата евроатлантическа идентичност. Той препоръча евроатлантизма да не се превръща в лакардия.

Поляците, българите и словаците единствено в Европа летят с МИГ-29, каза депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. В момента най-добър ремонт на тези изстребители може да извърши единствено Полша. Българския завод Авионамс, наследник на завода Георги Бенковски, който преди е ремонтирал МИГ-29, вече не може да извършва такава дейност, защото е регистриран в обшорна зона.

При първо гласуване 133-ма депутати гласуваха „За’, а „42“ – против, а при второто резултатът беше 130 на 41. Против гласуваха депутати от БСП, Атака, а АБВ се въздържаха от гласуване.

Румен Гечев от „БСП лява България” заяви, че се ощетява българският народ с около 3 млн. евро. „Къде се намирате вие, по коя обществена поръчка? Въпросът за резервните части – след 10 години ще изтече ресурсът от този ремонт. Колко милиона ще струват резервните части след това и откъде ще ги вземете след това? Ще нанесете загуби за милиони на българската държава и рискувате живота на българските летци. Събудете се, г-н министър. Предлагате ни политика, която води до милиони загуби. Няма да поемем вашата отговорност. Не на това споразумение, обратно към здравия разум”, подчерта Румен Гечев.

Илиан Тодоров от „Атака” посочи, че за пореден път министър от българското правителство се е поклонил на своите господари – САЩ. „Това предложение е да направим в НС една индулгенция на една катастрофа и цялата отговорност да се носи от всички вас, защото сте взели грешното решение. Трябва да се избере руската страна, защото става въпрос за руски самолети – избираш оригинала, не ментето. Ясно е като бял ден. Може да се случи нещо страшно, което ще лежи на вашите плещи”, каза още Илиан Тодоров.

Радан Кънев от РБ заяви: „Притесних се малко, защото карам „Тойота” и се надявам да не ми се налага скоро ремонт, защото ще се наложи да ходя до Япония. Би трябвало отговорността да си я носи министъра и той си я е понесъл. Ратифицираме тук, защото става дума за държавно споразумение, което отговаря на национален интерес, което поставя въпрос за сигурността на българската държава. Поставя въпрос за същността на управлението”. По думите му, това споразумение има огромно външнополитическо и вътрешнополитическо значение за България. „Затова следва да се произнесем и да го обсъдим като външнополитически документ, не като технически. Предпоставка е да престанем да се делим на „фили” и „фоби”. РБ ще подкрепи споразумението, призовавам и другите да го направят, защото става въпрос за българския интерес”, допълни Кънев. „По отношение на криминалния елемент на сделката, рисковано е да се отправят такива обвинения към Полша. Не мисля, че е добър тон. Не ме изкарвайте русофоб, това разделение в България трябва да спре. Ако не искате евроатлантическа солидарност, излезте и го кажете. В крайна сметка дебатът е за това”, каза още Радан Кънев.

Атанас Мерджанов в реплика към Кънев заяви, че представителите на ГЕРБ не вземат участие в дискусията. „Отговорността ще бъде понесена от министъра с оставката му, както вече поискахме на 1 октомври. Вярно ли е, че полската страна е поискала отлагане на споразумението?”, запита Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че парламентарната им група ще подкрепи ратификацията на споразумението, защото това е част от евроатлантическата им идентичност.

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов призова за подкрепа на споразумението. Той обясни, че има три важни неща – цената, качеството и срокът. „По отношение на цената, нямаме никакво съмнение, че тя е добра и е постигната след преговори. Тя е наполовина от тази, която беше предложена от руската страна. Изборът е правилен за цената, а за качеството също не би трябвало да имаме притеснения. Срокът е достатъчно добър и кратък, за да удовлетворява сделката от наша страна”, уточни Валери Симеонов.

Валентин Радев от ГЕРБ заяви, че споразумението трябва да се гласува и да бъде подкрепено. По думите му пилотите ни заслужават да бъдат запазени и да тренират, и трябва да запазим националното ни самочувствие.

В отрицателен вот след първото гласуване на ратификацията, Кристиан Вигенин от БСП заяви, че това е бягство от отговорността на министъра. „Подкрепилите го направиха с противоречащи си и неврени аргументи. Подходихте безотговорно към партньорите ни от НАТО”, каза още Вигенин.

Валери Жаблянов също от БСП заяви, че сегашният подход в отбраната е работа на парче. „Днес ремонтираме 2 самолета, утре за три танка. Министърът е некомпетентен, а министър-председателят няма отношение въобще. Само заради това правителството трябва да си подаде оставката. Нямате елементарна представа за това какво представлява националната сигурност”, подчерта Валери Жаблянов. Жельо Бойчев обясни, че е гласува против с ясното разбиране, че е извършено предателство спрямо българския национален интерес. „Приземихме българските самолети МиГ-29 на земята. Българската авиация е поставена на колене”, каза още Жельо Бойчев.

Таско Ерменков посочи, че днес е поредният черен петък за разпродажбата на националните интереси, а не в моловете. „Правим пак опит да заемем грешната страна. Под името и маската на националната сигурност и евроатлантически ценности забравихте, че сте българи”, каза още Таско Ерменков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране