28.07.2023 | 22:16
Скъп апартамент на Цацаров го свързва със собствениците на Първа инвестиционна банка
С новозакупения 159 кв. м апартамент с паркомясто в София и спестяванията си бившият главен прокурор притежава имущество за близо 1.2 млн. лв.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров през миналата година първо е наел 159 кв. м апартамент, а после го е купил за 620 хил. лв. от фирма, свързана с офшорка от „Досиетата Пандора“ на собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, твърди Bird.bg.

Цацаров, който е и бивш шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), а сега е прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), е декларирал в годишната си имуществена декларация за 2022 г. две обстоятелства. Първо, наемал е в София апартамент от 159 кв. м с паркомясто. Цената на договора за наем с фирмата „Билто“ ЕООД е 11 334 лв., или по около 1620 лв. на месец.

След това Цацаров купува за 620 хил. лв. 159 кв. м апартамент с паркомясто. Апартаментът е в жилищен комплекс от затворен тип „София Ленд Резиденс“, намиращ се в Борисовата градина. Имотът е придобит с „кредит и спестявания“, а към него има и 83 кв. м идеални части от парцел. Цацаров е платил 391 166 лв. собствени средства. Остатъкът от 228 922 лв. е от банков кредит от ОББ, за което на същата дата има учредена ипотека.

Продавач на имота е фирмата „Билто – В29“ ЕООД, еднолична собственост на „Билто Овърсийз Трейдинг“ ЕООД, която пък до 2015 г. е била собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка „Адорна мениджмънт лимитид“ (Adorna Management Limited).

Проучване на „Биволъ“ през 2014 г. и документи от „Досиетата Пандора“ през 2021 г. показват, че Минев и Мутафчиев са реални бенефициери (получатели) на офшорки, получили над 1 млрд. лв. кредити от банката. Една от тях е „Адорна мениджмънт лимитид“.

Същият апартамент е внесен като апортна вноска в капитала на „Билто – В29“ ЕООД. Имотът е бил оценен на 540 000 лв. през октомври 2020 г. От описанието в Търговски регистър се вижда, че съвпадат кадастралните идентификатори на апартамента и парцела и може да се прочете описанието на апартамента. В него пише: „апартамент състоящ се от антре, коридор, дневна, кухня, спалня, детска стая, две бани, тоалетна, дрешник, и две тераси“.

Дружеството продавач все още не е предприело стъпки да впише промяната и да извади продадения на Цацаров имот от капитала си. Освен това от учредяването си фирмата не е подавала годишни финансови отчети в Търговски регистър. През 2021 г. единствено е подадена декларация, че дружеството не е осъществявало дейност.

„Билто“ става собственик на парцела, върху който през юни 2018 г. ще бъде завършен жилищния комплекс „София Ленд Резиденс“ до някогашният увеселителен парк „София Ленд“, още през май 2007 г. Тогава, както информира „Капитал“, „Билто Овърсийз Трейдинг“ придобива терена за сумата 25.4 млн. лв. от тогавашния собственик „Волф имобилиен“, компания на Румен Гайтански-Вълка.

Bird.bg твърди още, че в таен доклад на БНБ за трагичното състояние на ПИБ, който наскоро преизбраният за втори мандат управител на БНБ Димитър Радев е укривал, а „Биволъ“ е разкрил през 2016 г., за „Билто Овърсийз Трейдинг“ пише следното: „кредитите на Билто овърсийз трейдинг ООД ce отчитат от банката в две различни класификационни групи – „редовен“ и „под наблюдение“.

През 2015 „Билто Овърсийз Трейдинг“, докато дължи над 50 млн. лв. на ПИБ, е продадена за 5000 лв. на Людмил Бояджиев. Бояджиев е управител и на учредената през ноември 2020 г. фирма „Билто – В29“ ЕООД, която продава апартамента на Цацаров.

Прокурорски чадър над Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев

През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров обеща, че прокуратурата ще разкрие името на реалния собственик на концесионера на ски-зона Банско „Юлен“ АД. Това не се случи, като говорителката на прокуратурата тогава се оправда с очаквана информация от Вирджинските острови за мажоритарния акционер в „Юлен“ АД „Т.А.К. сървисиз лимитед“. Данните за собствеността, декларирани тогава в българския Търговски регистър, водеха към кипърския безработен Георгиус Георгиу. Години по-късно, разкритията на „Досиетата Пандора“ показаха еднозначно кой стои зад Георгиус Георгиу – действителните бенефициери са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

През февруари 2019 г. прокурорска преписка по сигнал за нарушения на концесията в национален парк „Пирин“ от „Юлен“ АД, е била прекратена от прокурор Емил Петров – брат на Петьо Еврото.

В края на 2019 г. пък от публикация на „Свободна Европа“ се разбира, че ръководената от Цацаров прокуратура в продължение на повече от година не е предприела никакви действия и не разследва нарушенията в концесията на ски-зона Банско.

Bird.bg изчислява, че с новозакупения 159 кв. м апартамент с паркомясто в София и спестяванията си Цацаров притежава имущество за близо 1.2 млн. лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране