31.01.2024 | 22:10
Sky News: Заплахата от Трета световна война е голяма
Британските власти вече призовават гражданите да се подготвят за глобална война срещу Китай, Русия, Северна Корея и Иран

На фона на конфликтите в Украйна и Близкия изток, заплахата от Tрета световна война е голяма в съзнанието на хората от Запада. Освен това британските власти вече призовават гражданите да се подготвят за глобална война срещу Китай, Русия, Северна Корея и Иран, съобщи Sky News.

Страховете от нова международна конфронтация са основателни. „Има огромна глобална несигурност и периодът на недвусмислена мощ на САЩ приключи“, казва международният кореспондент на канала Алекс Роси.

Според него нов арабско-израелски конфликт може да стане искрата за Трета световна война. Особено в светлината на разширяването на географията му и скорошната атака на проирански сили срещу американска база в Йордания.

„Няма наистина добър избор. Директната атака срещу Иран може да е опция, но в същото време може да отвори кутията на Пандора. Още повече, че вече видяхме колко малко са дали резултат ответните удари срещу хусите в Йемен“, отбелязва журналистът.

Преподавателят от университета в Съсекс Дейвид Уеринг се съмнява, че в Близкия Изток ще избухне нова глобална война. Но според него съществува реална заплаха от използване на ядрено оръжие в Европа или Азия. „Трябва да приемем този риск много сериозно, особено по отношение на Украйна и Тайван“, смята експертът.

„Със сигурност живеем в предвоенната ера“, казва военният анализатор Саймън Дигинс. Според него Русия е показала в Украйна, че някои страни могат да използват въоръжените си сили, за да „променят световния ред в своя полза“.

„Кой започна тази практика, разбира се, е спорен въпрос. Въпреки че можем да посочим Русия като извършител, руснаците посочват нахлуването в Ирак през 2003 г. – както незаконното използване на сила, така и това, което те виждат като „структурно насилие“ на източното разширяване на НАТО към границите на Русия“, отбелязва експертът.

„Западът гледа на това разширяване като на естествен и разумен избор за отделните страни. Руснаците, които отдавна се смятат за народ във враждебна среда, вярват, че се нуждаят от крепост от приятелски или поне послушни страни, за да защитят „Майка Русия“, твърди Дигинс.

Редакторът на Sky News Доминик Уогхорн признава, че светът никога не е бил толкова близо до глобален конфликт след края на Студената война. В същото време той призовава да не се паникьосвате и все още да не се запасявате с „боб и патрони“.

„Горещите точки не са били толкова горещи от дълго време, разломите стават все по-ясни и войната изглежда се разпространява. Но алармата, вдигната от генералите и разузнаването, е вид разсейване. И нека си го кажем, те търсят аргументи в полза на увеличаване на бюджетите и разширяване на правомощията“, подчертава журналистът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране