06.01.2015 | 13:46
Смелчаци извадиха кръстовете на Богоявление
17-годишният Йордан Господинов спаси Светия кръст в Бургас

С празнични ритуали бе отбелязан Богоявление – един от най-големите християнски празници, символизиращ кръщаването на Исус Христос във водите на река Йордан. Патриарх Неофит отслужи традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

На ритуала пред паметника на Незнайния воин в София присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, както и народни представители.“Надявам се през 2015 година политиците да покажат, че служат на народа, че познават дългосрочните приоритети на държавата“, каза президентът след ритуала.  По стара българска традиция на Богоявление духовниците хвърлят кръст в дълбоки води, а мъже влизат в тях, за да го уловят.

Петгодишният Стилян Николаев от Калофер извади разпятието от водите на Тунджа. Момчето влезе в ледените води с мъжкото хоро на рамената на вуйчо си за първи път. След това предаде кръста на свещениците и получи тяхната благословия.

По традиция на хорото се хванаха около 200 мъже, облечени с национални носии, с народната песен „Залюбила е Василка“.  Ритуалният танц продължи около 20 минути в ледените води, а после до мокрите танцьори на хорото извън реката се хванаха почти още толкова граждани.

Независимо от студа и ледените води няма разболели се хора, участвали в ритуала през годините.  Кадетът Емил Михайлов от НВУ „Васил Левски“ извади Богоявленския кръст от водите на Янтра във Велико Търново. Той получи благословията на Великотърновския митрополит Григорий, парични награди от владиката и от кмета на старата столица, както и три дни домашен отпуск.
Победителят, който е на 31 години, и има двама сина, пожела здраве на всички.

37-годишният силистренец Светлин Иванов за четиринайсета поредна година извади Богоявленския кръст, хвърлен в Дунав от Доростолския митрополит Амвросий.  От водите на Дунав при Русе 26-годишният Светлозар Савов извади за пети път кръста в традиционния ритуал на Йордановден.  Състезателят по ММА и гадже на фолк певицата Десислава се оказа най-бърз от всички 13 желаещи, които се хвърлила във водата.

17-годишният Йордан Господинов спаси Светия кръст в Бургас.  Йордан е плувец,  възпитаник на Спортното училище. За пръв път се хвърля за кръста тази година.   21-годишният Тодор Дамянов от Враца извади кръста от морето във Варна на Богоявление. Той е студент по право във Велико Търново, а от 2 г. работи като спасител в Поморие.

33-годишният Пламен Павлов улови Богоявленския кръст във водите на Марица в Пловдив. Мъжът е военнослужещ в 68-ма бригада „Специални сили”.  Поради ниските температури през последните дни, лед с дебелина 20 см. е покрил езерото в „Дружба“, където по традиция на Богоявление в София се хвърля кръста.  Водолази и спасители от ПБЗН и столична дирекция „Сигурност“ разрязаха леда, за да осигури достъпа на смелчаците, които се хвърлят в езерото за кръстта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране