11.06.2023 | 13:28
Сорос се оттегля
Предава контрола над своята финансова империя на сина си

Американският финансист Джордж Сорос предава контрола върху своята фондова империя на стойност 25 млрд. USD на сина си Александър, съобщи The Wall Street Journal.

През декември бордът на директорите на фондациите „Отворено общество“ на 92-годишния Сорос избра за председател неговия син Александър. Така 37-годишният Алекс замества баща си на този пост. Той също така служи заема и поста президент на Комитета за политическо действие на Сорос.

Алекс Сорос е единственият член на семейството в инвестиционния комитет, който контролира Soros Fund Management, фирмата, която управлява средствата на фонда и семейството. Според представителя на бизнесмена през следващите години по-голямата част от 25 млрд. USD ще отидат във фондация „Отворено общество“. В същото време около 125 млн. USD ще бъдат заделени за комитета за политически действия.

Според вестника имало и такива, които се съмнявали, че Джордж Сорос ще се пенсионира. В интервю той каза, че „фундаментално“ не би искал фондът „да премине в ръцете на едно от децата“. Според милиардера фондът трябва да се управлява от този, „който е най-подходящ за това“. Въпреки това Алекс печели доверието на баща си, тъй като често го замества при пътувания до офисите на организацията по света. „Той го заслужаваше“, добави Джордж Сорос.

В първото си интервю, след като беше избран за председател на организацията, Алекс Сорос каза, че ще продължи да подкрепя американските леви политици и да се занимава с вътрешната политика на САЩ, тъй като самият той е „по-политически активен“ от баща си. Алекс каза пред вестника, че възгледите му и баща му са еднакви, но отбеляза, че ще бъде по-активен в кампанията за избирателни права и право на аборт. Бизнесменът каза още, че се притеснява от възможността Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент на САЩ след изборите през 2024 г. „Колкото и да ми се иска да извадим пари от политиката, докато другата страна го прави, ние също ще трябва да го направим“, добави той.

Според изданието Алекс Сорос се е срещнал с представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, Конгреса и държавните лидери – президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва и премиера на Канада Джъстин Трюдо. Вестникът пише, че Фондация „Отворено общество“ на Сорос изпраща около 1,5 милиарда долара годишно на групи, които защитават човешките права и насърчават демокрацията в различни страни. Сорос също така предоставя средства на университети и образователни организации.

През януари Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, нарече фондацията на Сорос основният световен център за осъществяване на „цветни революции“. В същото време секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация отбеляза, че десетки депутати от Европейския парламент са били контролирани от структурите на тази организация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране