29.01.2018 | 20:27
Спортно мобилно приложение разкри бази на САЩ
Пентагонът е насърчавал военния персонал да използва фитнес програмата

Мобилно приложение, използвано от милиони спортисти по света за проследяване на маршрутите им, разкрива местоположението на военни бази по света и активността на много американски военнослужещи, съобщи Би Би Си. Приложението Strava прави достъпна информацията за маршрути, използвани за учения и патрулирани пътища, чрез т.нар. Global Heat map. На картата лесно могат да се локализират базите, използвани от САЩ в Сирия, Афганистан и Ирак. Местоположението на повечето военни бази обикновено не е тайна, тъй като те са известни на местните жители и могат да бъдат идентифицирани от сателитни снимки. Сериозен проблем е фактът, че приложението дава статистика и за честотата на движение на потребителите, която може да се използва за установяването на всекидневната дейност на военните, най-честите маршрути на патрулите и др., а това е чувствителна информация. Картата не дава информация в реално време, а данните на нея са за активности, извършвани между 2015 г. и септември 2017 г.

Картите в приложението разкриват и американски военни бази, които досега са пазени в тайна, твърди в. „Вашингтон пост“. Американските войници не подозирали, че докато тренират, разкриват секретна информация. Говорител на централното военно командване на САЩ обяви, че вече е в ход проверка на последиците от разкриването на информацията. Според в. „Вашингтон пост“ Петагонът е насърчавал военния персонал да използва приложението като част от пилотна програма за борба със затлъстяването.

Обозначаването на военните бази в Близкия изток върху картата на Strava е толкова ясно, тъй като приложението почти не се използва от местното население, но е популярно сред чуждестранните военнослужещи. Освен военни обекти на САЩ са идентифицирани една от базите на Франция в Нигер, авиобаза на Великобритания на Фолклендските острови и дори на руското поделение в Хмеймим в Сирия.

Гафът на приложението е засечен съвсем случайно от 20-годишния австралийски студент Нейтън Русър. От базираната в Сан Франциско компания, разработила приложението Strava, твърдят, че на картата са включени само данни за активностите, които са споделени изрично от потребителите – всеки може сам да избере дали маршрутите на бягане да бъдат показвани в приложението, или да останат в конфиденциален режим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране