31.10.2017 | 8:38
Сръбски министър: Бих искал на държавите, които признаха Косово, да им се случи същото като на нас
Изглежда международното положение е по-важно от международното право, иронизира ЕС и САЩ Ивица Дачич

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви по обществената телевизия РТС, че опитът за отцепване на Каталуня от Испания и реакцията на Европейския съюз и Съединените щати показват, че в наше време международното положение е по-важно от международното право, предава БНР.

„Кратък е пътят от подкрепата за целостта на държавите до бързото признаване на новопоявили се реалности каквито са Словения и Хърватия например, за Косово да не говорим“, каза Дачич, припомняйки за разпадането на Югославия в началото на 90-те години на ХХ век. И допълни по повод Европа и Съединените щати: „Струва ми се, че разбраха, че проблемът ще се върне да ги удари по главата. В Сърбия не ликуваме заради това, но бих искал на държавите, които признаха Косово, да им се случи същото като на нас!“

Пресцентърът на Народното събрание съобщи, че Дачич, заедно с премиера на Сърбия Ана Бърнабич, се е срещнал с гостуващата в Белград българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Там Дачич е отбелязал колко важна за Сърбия ще е включената в календара на българското председателство среща на високо равнище между Евросъюза и Западните Балкани през май идната година.

Дачич не изключи пред РТС, че дотогава може да се проведат извънредни парламентарни избори в Сърбия, добавя Националното радио.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране