23.10.2017 | 20:25
Тая независимост не е оная независимост
Стойки и чалъми от една куха лейка

Екатерина Захариева, МВнР: …Ние говорим от много години за Европа на регионите. Тоест да, трябва да изчистим напрежението от миналото, но да гледаме напред. И аз приветствам и президента на Сърбия, който каза, че трябва да се започне вътрешен диалог в самата Сърбия с гражданите на Сърбия. Същото трябва да започне и в Косово.

Водещ, Дарик радио: Само че като казвате „Европа на регионите“, и някои могат да го преведат като Европа на Каталуния, Кастилия например.

ЕЗ: Точно обратното означава това. Това означава, че в границите на държавите в момента, тоест един метър насам или натам – по-­добре да се постигне споразумение и да покажем, че можем да решаваме проблемите си сами. Важното нещо е, че няма смисъл – колко болезнено ще бъде да се пренаписва картата на Европа! По-­скоро да гледаме това – да правим реформите. И моето послание към тях е: разбирам, че някои от вас са уморени, твърде дълго продължава, но да се вгледаме в причините и в нас. (…)

В-щ: Но те по някой път са объркани. Разбирате ли, че президентът Вучич има абсолютно основание да каже – на нас ни говорехте едно тук на сърбите и Югославия за Косово, а сега си мълчите, когато със сила не се позволява на хората да изразят своя позиция, с каквото и ще да е гласуване, дали признато или непризнато, в Каталуния. И в това има аргумент.

ЕЗ: Сигурно има някакъв аргумент, те го казаха. Но истината е, че е доста различна ситуацията – Косово е резултат от разпадането на Югославия. В момента това, което се случва в Каталуния, не е резултат от разпадането на Испания, няма нищо такова.

В-щ: Каталунците вадят едни сериозни исторически аргументи за огромните ограничения, които те са търпели в използването на езика им, сега пеят песни, дето Франко ги е преследвал, ако ги запеят.

ЕЗ: Вижте, да не се връщаме назад в историята на Балканите. Затова казваме, трябва да я помним, трябва да я разказваме такава, каквато е, за да се учим от грешките си, но трябва да гледаме напред в бъдещето. Фактът е, че в момента нямат никакви ограничения. Факт е, че когато се организира референдум, който е незаконен, който противоречи на правовия ред в една държава, няма как той да бъде признат. Виждате какво се случва за съжаление в Каталуния. Над 600 фирми са напуснали и са притеснени, има спад. Тоест много се надявам в диалог, макар че забелязваме…

В-щ: Мадрид отказва диалога.

ЕЗ: Диалогът трябваше да бъде преди. Мадрид призоваваше преди организирането на референдума за диалог, а диалогът беше отказан от Каталуния тогава, ако си спомняте. Така че в момента разбирам донякъде мадридското правителство защо отказва диалог. Диалогът трябваше да се случи преди организирането на незаконния референдум.

В-щ: Според вас трябва ли, понеже вие отворихте тази тема, трябва ли ЕС да се намеси? Защото част от упрека е към съюза, че си мълчи, докато пращат и бият хората…

ЕЗ: Вижте, европейските лидери всички, не бих казал, че Европа е мълчала, изразиха позиция по това, което се случва, и няма как да се признае незаконен референдум и никога не сме го и правили. Нямам спомен изобщо Европа да е признала незаконен референдум. Така че…

В-щ: Но е признавала държава, която въобще няма конституция действаща, в случая с Косово.

ЕЗ: Вижте, наистина е съвсем различно, вие съм сигурна, че знаете. Нека да не спекулираме с нещата, съвсем различно е.

В-щ: Дайте да се върнем на България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране