18.12.2019 | 11:59
Тоновете боклук от Италия са превозвани нелегално към България
От ГЕРБ призоваха контролните органи да са непримирими към всякакви форми на нерегламентирани практики по изгаряне на отпадъци

Според европейските изисквания при пренос на боклук държавите трябва да имат предварителна комуникация, а местният контролен орган да издаде предварителна писмена нотификация и съгласие. В случая с хванатите тонове отпадъци на път от Италия към България екоминистерството не издавало подобни документи. Това стана ясно от изслушването на министъра на околната среда Нено Димов в Народното събрание.

Преди седмица стана ясно, че карабинери от Милано са спрели незаконен товар от 815 тона боклуци за България. Информацията е на вестник „Кориере дела сера“. В публикацията се посочва, че са били открити 582 бали боклук, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара била 130 000 евро. Влаковата композиция е засечена на гарата на Леко, до Милано, където потеглял за България. Във вагоните били натъпкани преди всичко отпадъци от вече третирани пластмасови изделия.

Според „Кориере дела сера“ боклукът представлявал всъщност крайните продукти от дейността по третирането на пластмасата. В документите за товара обаче е записано, че става въпрос за пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени. Изданието цитира шефа на еко-звеното на карабинерите подполковник Масимилиано Корсано, според който всичко това било с цел да се заобиколят нормите и да се претопят нелегално отпадъци в България. Според разследването на полицията отпадъците трябвало да стигнат до България през Словения и Хърватия.

„Следи се да няма превишаване на годишния капацитет в инсталациите. Освен това, законът забранява превози на отпадъци за България с цел обезвреждане. Също така контролът при осъществяване на трансграничен превоз се осъществява чрез директора на РИОСВ, митническите органи и гранична полиция. При констатирани нарушения се налагат санкции“, обясни Димов пред депутатите и уточни, че съгласно Закона за управление на отпадъците при констатиране на нарушение на регламент или незаконни превози отделните контролни органи са упълномощени да налагат санкции

От ГЕРБ призоваха контролните органи да са непримирими към всякакви форми на нерегламентирани практики по изгаряне на отпадъци. Според председателката на екокомисията в парламента и депутат от управляващата партия Ивелина Василева важен акцент в представената от екоминистъра информация бил стремежът да се съблюдава законодателството от гледна точка на йерархията на управлението на отпадъците, прилагането на най-добрите практики и най-добрите налични техники с цел да се повиши процентът на предотвратяване образуване на отпадъците, рециклиране и повторна употреба. „Това е фокусът, върху който трябва да насочим усилията си“, заяви Василева и благодари на БСП за поисканото изслушване на екоминистъра Нено Димов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране