19.11.2017 | 20:12
Турция изпрати Наим Сюлейманоглу като национален герой
Премиерът Йълдъръм носи ковчега с останките на щангиста

Истанбулската джамия „Фатих“ днес преля от хора, дошли на погребалния обред на трикратния олимпийски и световен шампион Наим Сюлейманоглу, предаде БТА.

Роденият в България щангист почина вчера на 50-годишна възраст. Както приживе всяко участие на Наим на състезание събираше много хора, така и изпращането на легендарния щангист във вечния му път бе толкова многолюдно, което е рядкост дори за мегаполиса Истанбул, отбелязва агенцията. Улиците около джамията бяха зпълнени с хиляди хора не само от мегаполиса, но и от всички краища на Турция. Имаше много хора и от България – от родния край на Наим, спортисти и приятели.

Погребалният обред за Наим бе като за национален герой на Турция. Ковчегът бе обвит с националния флаг. Войници застанаха на почетна стража. В първия ред на почетната редица на обряда, в която участват само мъже и се ръководи от ходжа, застанаха премиерът Бинали Йълдъръм, бившият премиер Ахмет Давутоглу, синът на покойния президент Тургут Йозал – Ахмед Йозал, съветникът на Ердоган по спорта Хамза Йерликая, близки, съратници, между които приемникът му в щангите Халил Мутлу.

Дипломати от българското генерално консулство също присъстваха на церемонията. „Наим е нашият национален герой в щангите. Ние загубихме една легенда. Той постигна успехи, каквито никой друг спортист в нашата страна досега не е постигал. Днес го изпращаме във вечния му път. Кончината му е голяма загуба за нашия народ. Вечна и светла да е паметта му“, каза Бинали Йълдъръм.

Премиерът бе от първите, който понесе на рамо ковчега с тялото на Наим. В мюсюлманската традиция това правят само мъжете. Те се сменят, за да може всеки да го носи. След това кортежът се отправи към гробището „Едирнекапъ“, където ще бъде погребан Наим Сюлейманоглу.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране