17.11.2017 | 19:19
Турция напусна учения на НАТО след скандал
Ердоган и основателят на съвременна Турция Ататюрк били включени в списъка с врагове по време на тренировките

Турция напусна учение на НАТО в Норвегия, след като стана ясно, че имената на настоящия президент на страната Реджеп Ердоган и това на основателя на съвременна Турция Кемал Ататюрк били включени в списъка с имената на „враговете“ на натовските сили за ученията.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви пред партийния елит на управляващата Партия на справедливостта и развитието вчера сутрин, че предния ден е получена информация за скандала и той е наредил 40-те турски войници, участващи в ученията, да ги напуснат, „дори и имената да бъдат заличени“. Не може да има такъв пакт, такъв алианс, отсекъл Ердоган по адрес на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е бил информиран за обидния инцидент по време на ученията в Ставангер и поднесе извинения. „Инцидентите са резултат от индивидуални действия и не отразяват позиции на НАТО“, цитира Столтенберг британския „Индипендънт“. Генсекът на НАТО уточнил, че гафът направил цивилен подизпълнител, нает от Норвегия, и не бил служител на НАТО. Той бил незабавно отстранен от ученията. Води се разследване. Норвежките власти трябва да решат дали да бъде наложено наказание. Турция е ценен съюзник в НАТО, който допринася значително за съюзническата сигурност, подчертава още Столтенберг, който е норвежец.

Ако Турция осъществи плановете си за получаване на руски зенитно-ракетни системи С-400, ще се лиши от достъп до технологии на НАТО и вероятно това ще предизвика и други ответни мерки, ограничаващи възможностите й за закупуване и използване на американски многофункционални изтребители бомбардировачи от пето поколение F-35 (Еф 35), съобщи изданието „Дифенс нюз“, като се позова на зам.-помощничката на министъра на ВВС на САЩ Хейди Грант. Според Грант, ако последните съобщения за фактическа договореност между Москва и Анкара във връзка с С-400 се потвърдят, това ще окаже сериозно влияние върху по-нататъшното военно сътрудничество на Турция с НАТО. Подобно предупреждение отправи през октомври и шефът на военния комитет на НАТО ген. Петър Павел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране