31.01.2016 | 0:01
Турция рекетира Европа, иска още 2 млрд. евро за бежанците
Около 85% от сирийските бежанците ще останат в страната, прогнозира Анкара

Турските власти са поискали още 2 млрд. евро оо ЕС, за да спре бежанския поток към Европа, съобщи германският в. „Ди Велт“. В края на ноември ЕС и Анкара постигнаха споразумение за миграционната криза, което предвиждаше Брюксел да отпусне на Турция 3 млрд. евро в следващите 2 г., за да се справи с приема на сирийските бежанци. Преди 2 седмици Италия обяви, че ще блокира споразумението, тъй като от бюджета на ЕС е запланувано отпускането на 1 млрд. евро, а останалите 2 млрд. трябва да дадат страните членки. „Новото искане на Анкара няма как да бъде прието. Обещахме 3 милиарда евро и Турция няма да получи нито цент повече“, заяви източник от Брюксел пред вестника.

На този фон министърът по семейните въпроси и социалните политики на страната Сема Рамазаноглу прогнозира, че около 85% от близо 3-те милиона сирийски бежанци в Турция нямат желание да се върнат в родината си при сегашните обстоятелства. Анкара ще се опита да интегрира тази част от засега временно пребиваващите. „Устойчивостта е важна, когато се обсъждат проблемите на сирийците, и решението е интеграция“, каза Рамазаноглу, цитирана от „Хюриет“. Тя е един от първите турски ръководители, които открито индикират, че мигрантите вероятно ще останат. Поради десетилетно законово положение Анкара гарантира бежански статут само на европейци. Сирийците, които бягат в Турция от гражданската война в родината си, засега получават само временен защитен статут и са определени като „гости“. Рамазаноглу уточни също така, че само през миналата година в сирийските бежански семейства са родени 150 000 бебета.

Германия разработва план за интегриране на мигрантите

През 2016 г. интегрирането на бежанците ще струва на Германия около 3 млрд. евро, твърди „Билд“. Разходите са изчислени на основа на това, че през 2015 г. в страната пристигнаха 1 091 894 бежанци, още толкова се очакват и тази година. Според вестника Берлин разработва „План И“ (и – от интеграция), тъй като процедурите по интегриране на чужденците в Германия не е много лесна и бърза работа.

Ще са необходими допълнително 10 000 учители за чужденците, които трябва да бъдат обучавани. За малките деца сред пристигащите ще трябват още около 80 000 нови места в детските градини и към още 20 000 възпитатели. Допълнителното натоварване на бюджета на Германия ще дойде по линия на необходимите да бъдат завършвани всяка година около 350 000 нови жилища. Ще са нужни също така повече полицаи, лекари и обслужващ персонал, включително такива, които знаят арабски и трябва да са запознати с ислямските особености. Всеки бежанец, който получи обучение в Германия, задължително трябва да остане там минимум 2 г. и да работи. Тъй като едва 8% от пристигащите чужденци имат използваеми в германска среда умения, голямата част от тях трябва да получават ново професионално обучение.

Маскирани шведи нападат пришълци

Между 50 и 100 души с маски и качулки се събрали онази вечер в центъра на шведската столица Стокхолм, за да нападат мигранти, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес.

Очевидци разказали пред в. „Афтонбладет“, че нападателите притеснявали хора с вид на чужденци. На минувачи пък раздавали листовки с призив „северноафриканските деца на улицата да си получат заслуженото“. Мъж на 46 г. е арестуван, след като ударил в лицето цивилен полицай. Още трима души на възраст между 20 и 30 г. били задържани за нарушаване на обществения ред, но след това са освободени. Пети човек, у който бил намерен нож, ще бъде съден за носене на забранено оръжие.

Рускинята излъгала за изнасилването

13-годишната германка с руски корени Лиза, която стана главна героиня в международен скандал, излъгала, че била отвлечена и изнасилена в Берлин, съобщават местните медии.

Момичето, което има германско и руско гражданство, бе 30 часа в неизвестност на 11 и 12 януари. Лиза заяви пред полицията, че било отвлечено и изнасилено от група арабски мигранти. Полицията се опитала да навърже накъсаните показания на тийнейджърката. Експерти успели да възстановят данните от счупения й телефон, които показали, че тя прекарала въпросната нощ в дома на свой приятел. Лиза имала проблеми в училище и търсила място, на което да се скрие. „Успяхме да идентифицираме приятеля на Лиза. Това е 19-годишен младеж, германски гражданин. Тя е търсила при него, така да се каже, убежище“, обясни говорителят на прокуратурата в Берлин Мартин Щелтнер. Младежът живее с майка си. В апартамента им са открити вещи на Лиза, а самият той признал, че тя се крила в дома му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране