31.01.2016 | 0:01
Турция: Руски самолет пак летя над нас
Ердоган иска среща с Путин заради новия инцидент

Руски боен самолет отново е навлязъл без разрешение в турското въздушно пространство. Това съобщи външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. „Хюриет“.

Инцидентът станал вчера следобед. Чавушоглу не съобщава къде точно се е случило нарушението. Самолетът бил бомбардировач „Су-34“. Външният министър не казва и колко време той е летял над страната му. Но изтъква, че не се подчинил на предупрежденията, отправени на английски език.

Руският посланик в Анкара е бил привикан за обяснение. Чавушоглу предупреди, че при нов такъв случай, отговорността за последващи действия ще лежи изцяло върху Москва.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че трябва да се срещне  руския си колега Владимир Путин. Руският лидер на няколко пъти отказа такава среща след 24 ноември 2015 г. Тогава турски изтребители свалиха руски бомбардировач „Су-24“, нахлул в турското въздушно пространство на границата със Сирия. Командирът на самолета Олег Пешков бе убит от сирийски бунтовници след катапултирането. Загина и руски морски пехотинец, който долетя с хеликоптер да спасява пилотите.

След инцидента между Москва и Анкара избухна дипломатическа и търговска война. Русия забрани вноса на почти всички стоки от Турция и препоръча на гражданите си да почиват в тази страна.

Изявление по повод новия инцидент направи днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той настоятелно призова Русия да вземе всички необходими мерки да не се допуска нарушаване въздушното пространство на страна от алианса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране