15.12.2016 | 20:06
Властите се опитват да скрият истината за Хитрино
Бедственото положение в селото продължава, докато се извозват цистерните

От Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт обявиха, че имат съмнения около начина на провеждане на разследването за влаковата катастрофа в Хитрино.

В писмо до медиите от сдружението посочват решението първо да се откаже предложената от чужди държави помощ, а на по-късен етап да приеме кранове от Румъния, които да помогнат за преместването на цистерните. „Чуждите специалисти може да не са допуснати веднага след инцидента, за да не видят и разберат какво точно се е случило“, заявяват от сдружението. В позицията се казва, че след инцидента служителите на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ също не са били допуснати на мястото, за да извършат оглед. От гражданската инициатива се усъмняват и в компетентността на прокурорите, които разследват случая. Според тях външни експерти могат само да помогнат на разследването.

След съвместното заседание на Кризисния щаб и на Обществения съвет в Хитрино стана ясно, че няма конкретен срок, в който хората ще могат да се върнат по домовете си. Бедственото положение най-вероятно ще продължи, докато се извозват цистерните. За местонахождението на всяка цистерна ще бъде уведомявано населението. Не мога да се ангажирам с конкретен срок кога хората ще са по домовете си, заяви началникът на Пожарната Николай Николов.

Малко преди това кметът на шуменското село Нуридин Исмаил заяви, че евакуираните вече започват да губят търпение и настояват да се върнат по домовете си. Той настоява да се срещне с представители на кризисния щаб, които да се ангажират с точен срок, в който ще бъде разчистено селото. „Вече няколко дни се работи в криза, но трябва да има яснота кога ще може да се влезе в селото. Ако не могат да го кажат, това говори за некомпетентност“, заяви кметът. По думите му постоянно живеещите в Хитрино са около 1000 души. Разрушени са над 20 къщи и търговски помещения. Бизнесът е сериозно пострадал, коментира Исмаил. Кметът съобщи, че близките на загиналите ще получат по 1000 лв. от общината, а на близките на всеки пострадал, който е постъпил в болница, ще бъдат изплатени по 500 лв.

Бъчварова обвини външни хора, че объркват местните

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварва обвини външни хора, че объркват жителите на Хитрино. „Има хора, които не са стъпвали тук, не са виждали за какво става въпрос, но имат повече време да говорят, с което объркват местните жители“, заяви Бъчварова. По думите й обективна информация за операцията се дава единствено от щаба, а всичко друго е въпрос на лични интерпретации. Министърът изтъкна, че властите също имат желание операцията в Хитрино да приключи по-бързо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране