11.08.2015 | 16:56
Властта анализира „чудотворната“ вода от Плиска
Божидар Димитров: За нас с Бойко Борисов няма опасност да получим диария

Здравното министерство е разпоредило пълен анализ на водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска, с която миналата седмица премиерът Бойко Борисов беше окъпан за здраве от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Здравните власти са се задействали след медийни публикации, че водата е с прекомерно съдържание на нитрати, което било установено от проба, занесена в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен от частно лице.

Заместник-здравният министър Адам Персенски разпореди на директора на РЗИ Шумен да вземе проби от водата и да извърши цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ, въпреки че кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване.

Проверката ще бъде извършена в акредитирана лаборатория от клас А и резултатите ще бъдат оповестени до края на утрешния ден, съобщиха от здравното министерство във вторник. От министерството коментираха, че не се ангажират с проби и резултати, оповестени от частни лица. Вчера стана ясно, че водата от Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето, тъй като в нея е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата.

На 30 юли РЗИ-Шумен са издали протокол от изследване на водата от кладенеца. Частното лице Христо Христов е поискал изследването. От него става ясно, че при норма от 50 мг на литър са отчетени 106 мг нитрати, съобщи д-р Йовка Костова, шеф на дирекция „Обществено здраве“.

„Не е ясна причината за замърсяването. Може да е от торене във водосборната област, може да е от друго вторично замърсяване, което се просмуква в почвата. Не е ясно откъде извира тази вода и през къде минава“, коментира тя. Преваряването или филтрирането на водата не маха нитратите от нея.

Д-р Йовка Костова добави, че в случая са изследвани само 12 показателя на водата, което е абсолютният минимум. „Затова не можем да кажем дали тази вода става за пиене и дали е безопасна. Не е правено химично и микробиологично изследване“, заяви Костова.

При тези показатели на „животворната“ вода опасното за здравето количество е около 3 литра за човек, който тежи 70 кг, а за децата е литър. Обявената за чудотворна вода трябваше да се разпространява безплатно с в. „Стандарт“ в обектите на търговската верига „Лафка“ по повод Голяма Богородица – 15 август, но при това развитие на нещата не е ясно дали акцията ще се осъществи.

„Премиерът Бойко Борисов и никой от министрите не е пил от чудотворната вода, която бликна от Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска“, коментира във вторник пред Дарик радио директорът на НИМ Божидар Димитров. По думите му е нормално във водата да има нитрати, защото наблизо се намирали ниви, които вероятно се обработват с химикалите.

„Разбрах, че за да получиш диария, трябвало да изпиеш три литра. Аз не съм изпил нито грам, нито Бойко Борисов, така че за нас двамата няма опасност. А хората защо трябва и да пият?! По-скоро да се поръсват с нея. Никой и от министрите не е пил. Кой ще пие?! Още е мътна водата, още има да се копае, може би около 2 метра“, коментира Димитров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране