15.02.2024 | 12:53
Войната за Външно министерство става все по-ожесточена
Даниел Митов и Николай Младенов са сред спряганите имена за външен министър

Голям бой пада за външен министър, след като Бойко Борисов лично заплаши ПП-ДБ с избори , ако не получи ведомството.  В същото време ГЕРБ се отказаха от безумната идея Мария Габриел да остане външен дипломат номер едно, дори след като се възкачи на премиерския пост. С подобен ход щяхме да предизвикаме големи усмивки в цяла Европа , пише „Галерия“.

Търси се компромисна фигура, като първите две номинации са отпаднали. Драгомир Заков , бивш посланик в НАТО и за кратко време министър , беше споменаван упорито. Дипломатът обаче беше пратен скоропостижно начело на мисията ни в Дания.  Най-споменаваното име по традиция е това на Марин Райков, който навремето като служебен министър блесна с решението си да се самоназначи за нов посланик в Лондон.

Според запознати обаче срещу идеята реагирали лично високопоставени служители в ЕС. Те се опасявали заради протести във Франция заради бащата на Райков – Райко Николов, прочут комунист от Държавна сигурност. В началото на 1952 година той изпратен на работа в Париж под прикритието на трети секретар в посолството. Става капитан от службите и записва един от най-големите успехи в историята на ДС под псевдонима Виноградов. Николов го избира заради приятелството с тогавашния посланик на СССР в Париж, който носи същата фамилия.

Райко вербува младия тогава политик Шарл Ерно, който през 80-те години става военен министър на Франция. Бащата на Марин Райков е върнат в София, а по-късно прехвърлен към съветското разузнаване. Интересно е, че западните служби разкриват, че Ерно е агент на социалистическата агентура, едва след като политикът не е между живите.

Успехите на бащата обаче биха ударили болезнено Париж, ако синът бъде възкачен точно сега като външен министър на България.

Друго спряга но име за поста е бившият външен министър Даниел Митов. Плюс за него е, че вече познава работата във Външно министерство. Митов е и един от най-близките до Бойко Борисов партийци. Вечният кандидат е и Николай Младенов, заемал постовете вътрешен и военен министър. Спекулира се и с името на президента Росен Плевнелиев. Абсурд обаче е президент да падне до министър, а и Плевнелиев е неприемлив за ПП-ДБ. Те продължават да настояват след ротацията Николай Денков да стане външен министър и вицепрезидент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране